Britská mutace koronaviru děsí Česko: Tohle byste o ní měli vědět

Britská mutace koronaviru děsí Česko: Tohle byste o ní měli vědět
Zdroj: Showpix.cz

Mutování virů je obvyklým jevem. SARS-COV-2 objevená v Británii ale vyvolává znepokojení. Tato tzv. britská mutace koronaviru už je od konce prosince i u nás. Co všechno je o ní potřeba vědět a co by se mělo změnit?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 06. 02. 2021 09:00

Lednové mírné zpomalení je opět minulostí, počet pacientů v nemocnicích neklesá a uvolňování opatření není na pořadu dne. Zasažen byl zatím hlavně Středočeský kraj. Mutace se ale objevuje i v dalších krajích.

Varovné zprávy přicházejí i z okolních zemí. Podle serveru Seznam Zprávy je například britská mutace koronaviru u našich slovenských sousedů ještě rozšířenější, než se dosud odhadovalo. Podle premiéra Igora Matoviče se potvrdila u 71 procent vzorků, které byly odebrány ve středu. Co všechno byste tedy o tzv. britské mutaci měli vědět?

Příznaky britské mutace

Pacienti s britskou mutací podle všeho více trpí kašlem, jsou unavení a bolí je v krku a svaly. Mají horečku. Oproti původnímu typu koronaviru neztrácejí čich a chuť.

Odlišnosti britské mutace

V případě koronaviru byl většinou zapotřebí alespoň 15minutový kontakt s druhou osobou. V případě britské mutace stačí k nakažení kontakt výrazně kratší. Uvádí se, že i letmé setkání postačuje, abyste onemocněli. Také by neměl být dostatečný ani dvoumetrový odstup bez roušky.

V souvislosti s britskou mutací se rovněž doporučuje nošení respirátorů FFP2.

„Laboratorní vyšetření potvrdilo, že dosud nevídanou agresivitu šíření koronaviru mezi personálem má na svědomí takzvaná britská varianta viru,“ uvedla nemocnice ve Slaném pro Deník.cz.

Vliv britské mutace na očkování

Epidemiolog Roman Prymula se v souvislosti s touto mutací vyjádřil k účinnosti vakcíny firmy Novavax, která zatím není registrovaná pro použití v Evropské unii: „Tam, kde dominovala britská mutace, vidíme, že se účinnost vakcíny, která byla obecně na 89 procentech, snižuje o nějakých čtyři pět procent.”

V případě vakcíny Moderny, která je schválena pro EU, byla hlášena stejná úspěšnost jako v případě „normálního“ koronaviru.

V analýze, kterou uveřejnila americká farmaceutická společnost Pfizer, se uvádí, že podle laboratorních testů vakcína účinkuje proti jedné z klíčových mutací s názvem N501Y. Také jejich vakcína je schválena pro Evropskou unii.

Britská mutace je agresivní

„Zpomalení by už mělo být dramatičtější. Takže těch britských mutací tady asi máme víc. Proto musíme být opatrnější a vydržet ještě dva tři týdny. Pak si už budeme jistější, jestli je situace stabilizovaná, nebo jestli se nezhoršuje. Všimněte si, že se nám reprodukční číslo pomalu zvyšuje, což by opravdu mohlo být dáno větší přítomností nakažlivějších mutací. Takže ještě chvíli musíme vydržet.“ uvedl Petr Smejkal, hlavní epidemiolog IKEMu pro internetový portál iROZHLAS.

Zároveň zdůraznil nutnost testování, dokud nebude možná mnohem větší proočkovanost.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články