Nejzvláštnější věci na obloze: Proč můžeme vidět ženská prsa nebo UFO?

Mraky čočkovitého tvaru můžeme spatřit třeba v Krušných horách.
Zdroj: Wikimedia Commons/Butterfly austral, CC BY-SA 3.0
Jev parhelium (nebo také paslunce) může někdy působit až děsivě......tři slunce na obloze se nevidí každý den.Zelený záblesk nebo také paprsek můžeme vidět při východu a západu slunce.Tento jev způsobují vrstvy atmosféry Země, jenž lámou světlo.+ 8 fotek+ 9 fotek

Příroda je strůjcem těch nejlepších představení. Patří mezi ně i úžasné atmosférické jevy, při nichž se tají dech a rozkvétá představivost. Věděli jste, že některé úkazy připomínají ženská prsa, nebo že jiné v minulosti plašily lidi, neboť vypadají jako UFO?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 05. 2021 14:00

Do skupiny atmosférických jevů patří nejrůznější úkazy v atmosféře nebo na zemském povrchu. Většinu z nich lze podle vzdělávacího webu Eduportál Techmania Science Center označit souhrnným meteorologickým názvem meteor, z řeckého meteoros, což v překladu znamená vznášející se ve výši.

UFO a ženská prsa na obloze

Pokud jste někdy na obloze zahlédli mraky čočkovitého tvaru, vězte, že šlo o druh autocumulus lenticularis. Nejčastěji jsou k vidění na kopcích, u nás byste je mohli spatřit v okolí Krušných hor. Vznikají při intenzivním větru a dělí se na tři druhy. Některé z nich připomínají létající talíře, proto si lidé dříve mysleli, že jde o UFO.

Kdo má rád pikantnější věci, jistě by nepohrdl oblaky typu mamma. Tato mohutná bouřková mračna totiž svým tvarem připomínají ňadra. K tomuto neobvyklému jevu ale dochází pouze za parného počasí a specifických podmínek - slunce musí být nízko nad obzorem, v mracích musí dojít k turbulenci a tak podobně.

Tři Slunce a dechberoucí záře

Víte, že je možné na nebi uvidět hned tři slunce? V případě parhelia (nebo také paslunce) jde o jasnou skvrnu, která se nachází na obloze vedle tohoto tělesa. Obvykle se vyskytuje ve dvojici s podobnou skvrnou, jenž se zase nachází na opačné straně. A právě proto máme dojem, že se slunce na nebi rozmnožilo.

Světelný úkaz probíhající v zemské atmosféře, který se jmenuje polární záře, zná snad každý. Neskutečně barevnou podívanou lze hlavně spatřit na severní polokouli a zpravidla se formuje do světelných pruhů, oblouků a spirál...

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Lenticularis, Mamma, Parhelia, Polární záře

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články