Svéráz viktoriánské módy aneb Proč museli dívčí šaty nosit i malí chlapci?

Svéráz viktoriánské módy aneb Proč museli dívčí šaty nosit i malí chlapci?
Zdroj: Wikimedia Commons/State Library of Queensland, Australia, Public domain

Dnes je u mnoha lidí zcela normální, že se oblékají jak do dámských, tak i do pánských šatů. Ve viktoriánské době se tato otázka nijak extra neřešila, chlapci běžně nosili holčičí šaty. Jaký to vlastně mělo důvod?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 04. 2022 14:00

Ještě zhruba před 130 lety nevěnovali rodiče pohlaví svého potomka pozornost jako dnes. Do sedmi nebo osmi let to svým způsobem splývalo v jeden neutrální proud. Právě proto bylo tolik chlapců k nerozeznání od svých sester. Nutno ale dodat, že šlo o čistě praktickou stránku.

Proč nosili chlapci dívčí šaty?

Ať vychováváte dítě v roce 2022, nebo v roce 1882, jedno zůstává vždy stejné: když dítě vykoná potřebu, je nutné se toho co nejrychleji zbavit. Plenka musí být vyměněna ideálně hned. Dítě je v klidu jen velmi krátce, a navíc hrozí vyrážka. A když nastane čas učit potomka na nočník, není čas rozepínat různé sponky a zipy.

V současnosti na to oděvní průmysl pamatuje a vyrábí snadno přístupné oblečení. Ve viktoriánské éře na to ale nikdo nedbal. Ba naopak, čím složitější oblečení, tím lépe. A proto rodiče přistoupili k tomu nejsnazšímu řešení - dívčím šatům. Při přebalování je stačilo jen vyhrnout a bylo hotovo.

Holčičí móda pro chlapce

Mezi dívčími a chlapeckými šaty byl rozdíl. Klučičí byly v tmavších barvách a s rozepínáním vepředu. S příchodem školního věku se pak chlapci mohli těšit ze svých prvních kalhot. Byli totiž již natolik staří, že věděli, co mají v případě potřeby dělat.

Existoval ovšem ještě jeden, trochu horší scénář. První kalhoty také mohly znamenat nástup do práce. Zvláště u chudých rodin to nebylo nic neobvyklého. Kromě těžké dřiny v továrnách se děti zaměstnávaly i v uhelných dolech. Pracovní doba se pohybovala od 12 do 16 hodin a za zlomek platu dospělého člověka.

Když chlapec dostane první kalhoty

Pokud měla rodina čas a peníze, uspořádala chlapci jakousi oslavu přechodu na kalhoty. Nazývalo se to “breeching”. Samozřejmě se to nemohlo obejít bez dárku. S prvními kaťaty hoch obvykle dostal také dětský mečík, zřejmě aby ním odehnal mladší kluky, kteří měli dívčích šatů už po krk.

Zdroj informací: 

Grunge.com: The Real Reason Boys Wore Dresses In Victorian Times 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články