Osvobození Dachau: Za experimenty na vězních Američané vykonali odvetu na strážných

Osvobození koncentračního tábora Dachau: Američtí vojáci popisovali vězně jako kostry potažené kůží
Zdroj: Wikimedia Commons/Sidney Blau, CC0
Snímek pochází z doby těsně po otevření koncentračního tábora Dachau. Do jeho uzavření v roce 1945 zde zemřelo více než 26 000 lidí.Práce a zase práce až do vysílení a smrti. Vězni museli rozebrat zbytky původní továrny na munici a vystavět nové budovy tábora.Vězni museli od rána do noci tvrdě pracovat a měli hlad. Není divu, že v koncentračním táboře Dachau denně umírali lidé a šířily se nemoci.Na kontrolu koncentračního tábora Dachau přijel v roce 1938 také sám Heinrich Himmler.+ 9 fotek+ 10 fotek

Do koncentračního tábora Dachau dorazily americké jednotky na konci dubna roku 1945. Desetitisíce obětí nacistické vraždicí mašinérie se konečně dočkaly svobody. V té době tam žilo, včetně satelitních podtáborů, okolo 67 000 vězňů. Ani jeden z vojáků však nebyl připravený na to, co tam uvidí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 09. 2022 16:00

Když 42. a 45. obrněná pěší divize americké armády převzala vládu nad Dachau, podařilo se jí z hlavního tábora zachránit až 32 000 lidí. Ale to nebylo ještě vše. Další vězni čekali na záchranu během takzvaných pochodů smrti.

Hrůzy koncentračního tábora Dachau

James A. Rose, jeden z vojáků pěší divize, popsal lidi v Dachau jako kostry potažené kůží. Byli špinaví, páchli a když se na ně někdo podíval, ihned věděl, o čem celá ta válka doopravdy je. Dachau byl první nacistický koncentrační tábor určený k zadržování politických vězňů. Jeho personál využil všechen čas, aby “nepohodlným osobám” udělal peklo na zemi.

Koncem třicátých let bylo v táboře okolo pěti tisíc vězňů. Poté se z něho stalo jakési cvičiště strážců a dozorců, kteří pak byli rozmístěni do dalších táborů. Výprava proti Židům totiž začala nabírat na obrátkách. A aby toho nebylo málo, vykonávaly se tam na vězních i pokusy. Byli vystavováni různým virům a teplotám hluboko pod bodem mrazu.

Utrpení v Dachau

Když vězni v Dachau zrovna nečelili hrůzným experimentům, museli se vypořádat se sžírajícím pocitem hladu. Přeživší Paul Schneiderman vyprávěl, že když jeden blázen zakřičel “chléb”, strhla se neuvěřitelná mela. Vězni se prali mezi sebou o kousek vytouženého jídla. Až později si uvědomili, že se stali obětí nevhodného vtipu.

V den osvobození byl Schneiderman ve vlaku, který Němci používali k evakuaci vězňů před příchodem Američanů. Náhle někdo pokropil vagon kulkami. Schneiderman si v pudu sebezáchovy lehl na zem, zatímco ostatní vedle něho umírali. Když byli střelci zneškodněni, slyšel, jak někdo křičí v jidiš ze sousedního vagónu: „Konečně jsme volní!” 

Spravedlnost v Dachau

Po osvobození Dachau našli Američané poblíž tábora 39 vagónů plných mrtvých těl. Tehdy se rozhodli, že vezmou spravedlnost do svých rukou. Seřadili okolo padesáti nacistických stráží a začali na ně pálit z kulometů. To byla jejich odveta za životy nevinných lidí, které vyhasly v jednom z nejhorších hitlerovských vyhlazovacích táborů.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Dachau

Allthatsinteresting.com: What U.S. Soldiers Saw When They First Liberated Dachau Concentration Camp

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články