Poslední korunovaný český král: Ferdinand V. Dobrotivý byl neduživé dítě s epilepsií a křivicí, nakonec se dožil 82 let

Poslední korunovace v Česku: Ferdinand V. Dobrotivý si trůnu moc neužil
Zdroj: Wikimedia Commons/Leopold Kupelwieser, Public domain
Ferdinand I., tedy budoucí český král Ferdinand V., trpěl od narození epilepsií a křivicí. Přesto se dožil 82 let.Otcem Ferdinanda V. byl František I., český král a rakouský císař, který byl pod jménem František II. také poslední císař Svaté říše římské.František I. je u nás známý asi hlavně bitvou u Slavkova, které se říká také bitva tří císařů. Proběhla v roce 1805 a císař Napoleon tehdy porazil cara Alexandra I. a císaře Františka I.Ferdinandovou maminkou byla Marie Tereza Neapolsko-Sicilská, česká královna a císařovna Svaté říše římské. Porodila 12 dětí a proslula bujarým společenským životem.+ 6 fotek+ 7 fotek

Česká historie je protkána spoustou významných panovníků, ale vzpomněli byste si na našeho posledního korunovaného krále? Tím byl rakouský císař Ferdinand I., který na český trůn usedl pod jménem Ferdinand V. Na svět přišel jako neduživé dítko a moc se od něj asi neočekávalo...

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 04. 05. 2023 14:00

Čechy se s posledním korunovaným králem rozloučily v roce 1848, kdy Ferdinand V. abdikoval ve prospěch svého synovce Františka Josefa I. Ten byl uherským králem a rakouským císařem a moc třímal v rukou dlouhých 60 let, ale z vnitropolitických důvodů se nenechal korunovat českým králem...

Rodiče posledního korunovaného českého krále

Ferdinandovým otcem byl František I. Rakouský, poslední císař Svaté říše římské a předposlední český král. Neměl moc dobrou pověst. Za jeho vlády došlo k bitvě tří císařů u Slavkova, kterou prohrál, a představuje symbol potlačování národních snah. Dnes bychom našli Františkovu sochu na Krannerově kašně, která je na Smetanově nábřeží v Praze. Kvůli vlastencům byla v roce 1919 odstraněna a vrátila se až o 84 let později. Ovšem už jen její kopie.

Maminkou Ferdinanda V. byla Marie Tereza Neapolsko-Sicilská, císařovna Svaté říše římské, česká a uherská královna. Pocházela ze 16 dětí, ale většina z nich se dospělosti nedožila. Ona sama měla 12 dětí, ale ani jejich osud nebyl o nic růžovější. Pět jich zemřelo ještě v dětském věku. A pokud se ty přeživší něčím vyznačovaly, inteligence to prý nebyla...

Marie Tereza proslula bujarým životním stylem, pořádala večírky a různá divadelní představení, ve kterých sama hrála. Díky tomu tomu je dokonce přirovnávaná k Marii Antoinettě. Ta byla její teta, takže se možná není čemu divit.

Zdraví českého krále Ferdinanda V.

Jak už bylo naznačeno, v rodině posledního českého krále bylo uměním nejen přežít, ale také vyhnout se různým nemocem. Třeba Ferdinandovi praprarodiče byli sourozenci. Dlouholetá tradice sňatků mezi příbuznými si vybrala svou daň. Budoucí poslední korunovaný český král už od narození trpěl rachitidou, respektive křivicí, kterou způsobuje nedostatečná výživa. A k tomu se kvůli porodnímu traumatu přidružila epilepsie.

Protože se věřilo, že by mu epileptické záchvaty mohla zhoršovat námaha, až do devíti let se vůbec nijak nevzdělával. Nakonec začal dělat pokroky, naučil se mluvit pěti jazyky, hrál na několik hudebních nástrojů a zajímala ho příroda.

Poslední léta Ferdinanda V.

Na českého krále byl korunován 7. září 1836, tehdy přijal jméno Ferdinand V. Zajímavé je, že ve skutečnosti nikdy nevládl, protože moc třímala v rukou státní rada a hlavně kancléř Klement Metternich. Jenže členové rady se často nemohli shodnout a dělali si v politice různé naschvály. A tak v roce 1848 došlo k revoluci.

Ferdinand V. se 2. prosince 1848 musel vzdát trůnu a abdikoval ve prospěch svého synovce Františka Josefa I. Ten se ale z vnitropolitických důvodů nikdy nenechal korunovat českým králem. Jeho následovník Karel I. sice českou korunu chtěl, ale hodila mu do toho vidle první světová válka.

Poslední korunovaný český král, ono neduživé dítě s epilepsií, se nakonec dožil 82 let. I bez trůnu Prahu neopustil, chodíval na procházky v místech, kde je dnes Národní třída, a rozdával almužnu. „Byl to slušný člověk, například každého na ulici zdravil,“ přibližuje pro Českou televizi povahu krále Jaroslav Sojka, který v roce 2012 připravil na Pražském hradě výstavu věnovanou tomuto vladaři. Ferdinand V., kterému se přezdívalo také Dobrotivý, zemřel 29. července 1875.

Zdroje informací:

Ct24.ceskatelevize.cz: Poslední korunovaný český král se vrátil na Hrad

Wikipedia.org: Ferdinand I. DobrotivýFrantišek I. RakouskýMarie Tereza Neapolsko-Sicilská

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články