Utrpení polského krále Zikmunda III.: Nesnesitelnou bolest si „léčil“ rozžhaveným železem

Utrpení polského krále Zikmunda III.: Nesnesitelnou bolest si „léčil“ rozžhaveným železem
Zdroj: Wikimedia Commons/Martin Kober, Public domain

Zikmund III. byl jedním z nejvíce nemocných vládců v historii Polska. Syn Kateřiny Jagellonské a finského knížete (a následně krále Švédska) Jana III. Švédského trpěl mnoha zdravotními problémy, jež mu z posledních dvaceti let života udělaly hotové peklo.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 03. 2022 14:00

Kateřina Jagellonská nedala na své jediné dítě dopustit. Odmala se měl jako v bavlnce a s matkou prý spal v jedné posteli až do svých šesti let. Když usedl na trůn, popsal ho jeden italský diplomat jako přitažlivého muže se zdravým temperamentem. A že na sebe král Zikmund III. dbal, dokazuje i to, že byl velmi střídmý v jídle a pití. Přesto mu to nijak nepomohlo.

Nemoc králů

Zikmund se po většinu svého dospělého života těšil dobrému zdraví, pak se ale od něj štěstí odvrátilo. V roce 1612 jej začala sužovat velmi nepříjemná nemoc - dna. O té psal již v dávných dobách Hippokrates. Později se jí začalo přezdívat nemoc králů. V současnosti s ní lze bojovat léky na snížení kyseliny močové v krvi a analgetiky. V minulosti si ale neléčení pacienti stěžovali na to, že je bolí i pouhý dotek prostěradla na postiženém místě, když jdou spát.

A totéž bohužel postihlo i polského krále Zikmunda III. Predispozice získal po svém dědovi Zikmundovi I. a strýci Zikmundovi II. Augustovi. V jeho případě sice nešlo o tu úplně nejhorší formu, to ale neznamenalo, že kvůli dně nezažíval denně bolesti. A proto se s nimi rozhodl rázně zatočit. Svým felčarům kupříkladu poručil, aby mu postižené místo opálili kusem rozžhaveného železa. Raději totiž snášel bolest z popáleniny, než tu, jenž mu působila nemoc.

Utrpení Zikmunda III.

Dna nebyla jediným královým neduhem. Potíže měl také se žlučovými cestami. Proto konzumoval velké množství oslího mléka, které bylo považováno za nejlepší lék na tento zdravotní problém. Navíc se k tomu přidala silná chřipka a zranění z nepovedeného atentátu. Útočník, šlechtic Michał Piekarski, mu do zad, ramene a tváře zarazil čakan.

Poslední, a nejtěžší ranou, byla smrt manželky Konstance Habsburské. Lid si sice nezískala, královo srdce však ano. Zikmund II. zůstal v roce 1632 upoután na lůžko. O něco později došlo ke krátkodobému zlepšení, dokonce si mohl dopřát trošku vína. Jakmile jej však vypil, pocítil v žaludku prudkou bolest.

Hodiny královské agónie

Zdravotní problémy se Zikmundovi vrátily zpět a tentokrát s mnohem větší intenzitou. Jeho už tak oslabené tělo ještě více vyčerpala projímadla, která mu podávalo služebnictvo. Jednoho dne ráno jej našli ochrnutého. Způsobilo to krvácení do mozku. Král však nebyl ihned mrtev, v takovém stavu vegetoval ještě nějakou dobu. Naposledy vydechl až po další dávce “zázračných” lektvarů. Zikmund III. zemřel 30. dubna 1632 ve věku pětašedesáti let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Zikmund III. Vasa 

Wielkahistoria.pl: Zdrowie Zygmunta III Wazy. Ostatnie 20 lat życia monarchy było pasmem bólu 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články