Královská nenávist: Manželství Leopolda II. a Marie nefungovalo v ložnici ani na veřejnosti

Královská nenávist: Manželství Leopolda II. a Marie nefungovalo v ložnici ani na veřejnosti
Zdroj: Wikimedia Commons/H.Bogaerts, V.Dedoncker, Public domain

Král Leopold II. Belgický a Marie Jindřiška Habsbursko-Lotrinská si nerozuměli od samého počátku. Dalo by se říci, že se vlastně nenáviděli. Už jejich líbánky byly totálním selháním. Později se to jen zhoršovalo. Jak jejich manželství nakonec dopadlo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 02. 2022 14:00

Tehdy šestnáctiletá Marie holdovala jízdě na koni a hlučné zábavě. Její bodrý smích byl pověstný. Leopold naopak patřil k lidem, kterým koně nic neříkají. Pravděpodobně by z nich spadl. Byl rovněž velmi povýšený. Královna Viktorie, jeho sestřenice, o něm tvrdila, že má ve zvyku říkat lidem nepříjemné věci. Na náladě mu nepřidala ani svatba s Marií, po obřadu dostal spálu.

Líbánky v Benátkách

Když se Leopold uzdravil, byla na pořadu dne svatební cesta. Líbánky měli zachmuření novomanželé strávit v Benátkách. Marie tajně doufala, že ji nechá manžel plout v gondole, kde již byl připraven menší orchestr. Leopold ji však zpražil pohledem a kategoricky to zakázal. Marie se tak naštvala, že s ním přestala mluvit, a navíc celou dobu štkala. O měsíc později pak napsala jedné své přítelkyni dopis, v němž stálo: „Jestli Bůh vyslyší mé modlitby, zkrátí můj život jen na nezbytně nutnou dobu.” 

Sexuální koučka královna Viktorie

Stejně jako spousta jiných mladých párů v té době, považovali i Leopold a Marie sex za cosi děsivého a tajemného. Naštěstí se do toho vložila královna Viktorie, jež se pasovala do role jakési “sexuální koučky”. Nejprve si vzala stranou Marii a vysvětlila jí, co se od ní v tomto směru očekává. Pak přišel na řadu rozhovor s osmnáctiletým následníkem trůnu. Ten si však vzal na starost královnin manžel kníže Albert.

Bylo to zřejmě poprvé, kdy jim někdo takové věci vysvětlil. Když pak o několik let později Marie otěhotněla, Leopold napsal Albertovi dopis, v němž mu děkoval za rady, které přinesly své ovoce. Ale ani sex neučinil jejich manželství šťastným. Každý si šel svou vlastní cestou a nestaral se o toho druhého.

Smrt jediného syna Leopolda II. a Marie

V roce 1869, čtyři roky poté, co Leopold nastoupil na trůn, spadl jejich devítiletý syn Leopold do rybníka, dostal zápal plic a zemřel. Na pohřbu Leopold II. poprvé projevil emoce. Zhroutil se, padl na kolena a začal vzlykat. To mu samozřejmě nezatemnilo mozek. Nezapomněl totiž po parlamentu požadovat návrh zákona, jenž by pokryl náklady na pohřeb ze státní kasy.

Marie mu pak již žádného mužského potomka nedala. Musel se spokojit s dcerami Luisou, Stefanií a Clementinou. Leopolda to ale vytáčelo k nepříčetnosti. Nechtěl připustit, aby korunu a trůn zdědila žena. A tak prohlásil, že nechce mít se svou manželkou již nic společného. Začali žít odděleně.

Marie se odebrala do lázeňského městečka Spa, kde se věnovala milovaným koním a zahradničení. Z Leopolda se stal masový vrah. Byl přímo zodpovědný za smrt deseti milionů obyvatel Konga, další tisíce nechal zmrzačit useknutím ruky. A ještě pět dní před svou smrtí stihl oženit s dlouholetou milenkou Blanche Zélií Joséphine Delacroix, s níž předtím zplodil dva nemanželské syny, které pak uznal za své vlastní. Konečně se tak dočkal mužských dědiců.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Leopold II. Belgický, Marie Jindřiška Habsbursko-Lotrinská

Wielkahistoria.pl: Leopold II i Maria Henrietta. Królewska para, która znienawidziła się od pierwszego wejrzenia 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články