Nejkrásnější žena 19. století byla dojička: K nohám jí padl i korunní princ Oskar I.

Nejkrásnější žena 19. století byla dojička: K nohám jí padl i korunní princ Oskar I.
Zdroj: Wikimedia Commons/Erik Wahlbergson (1808-1865), Public domain

Dojičce Pilt Carin Ersdotter by mohla závidět leckterá slavná modelka nebo miss. Podle legendy byla tak krásná, že dokázala zastavit provoz na silnici. Navíc se stala jakýmsi ekvivalentem supermodelky z devatenáctého století, což ji paradoxně přivedlo až na lavici obžalovaných. Obvinili ji z toho, že je příliš atraktivní.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 10. 2021 11:00

Pilt Carin Ersdotter se narodila v roce 1814 ve švédském městě Diura v provincii Dalarna. Stejně jako ze spousty dalších dívek v jejím okolí se i z ní stala dojička krav. Od svých vrstevnic se však lišila drobnou postavou, tmavými vlasy, výraznými lícními kostmi, aristokratickým nosem, růžovými rty a překvapivě hladkou a jemnou pokožkou.

Vackra Dalkullan

Pilt měla oproti jiným dívkám jednu výhodu. Byla odolná vůči neštovicím. Její obličej nehyzdily nevzhledné jizvy, jenž toto onemocnění způsobovalo. Jak se ale o její kráse dozvěděla široká veřejnost? Mohl za to prodej mléka. Ten často probíhal ve Stockholmu.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílený Socko™ (@painterzpainter)

Kolem dívčina stánku se každý den začalo srocovat více a více lidí. Zejména muži chtěli na vlastní oči spatřit slavnou Vackra Dalkullan, co byla přezdívka pro krásnou dívku z Dalarny. To ale vyústilo v nejeden problém.

Zatčení za krásu

Krásychtiví muži byli z mladé dojičky tak na větvi, že zablokovali celou silnici. Náhlý kolaps dopravy vyvolal všeobecný chaos. To si nenechaly líbit hlavně ženy a podaly na dívku trestní oznámení. Zanedlouho si pro Pilt přišla policie. U soudního stání ale nastalo dilema. Lze někoho soudit za to, že je hezký? Asi těžko... Všechna obvinění byla ihned stažena.

Z Pilt takové šarády udělaly hvězdu národní velikosti. Nyní si o ní povídal již kdekdo. Šuškanda se donesla i k uším korunního prince Oskara I., budoucího švédského a norského krále. Za dívkou se vydal v přestrojení, aby ji prý požádal o ruku. Ta ho však nepoznala a velmi neurvale jeho nabídku odmítla. Princ ale nebyl jediný, kdo nabízel Pilt bohatství. Mnoho šlechticů jí chtělo zaplatit jen za to, aby je doprovázela na nějakou sešlost. Tam pak měla hezky sedět a usmívat se.

Nejkrásnější žena 19. století

Jako chudá dělnice mohla Pilt jen stěží odmítnout takové štědré nabídky. Jenomže po návratu domů na ni začali místní pokřikovat “děvko”. Nebylo přeci možné, aby si tolik peněz vydělala jen tím, že někde seděla na zadku. Jejich reakce ji překvapila a velmi zarmoutila.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílený ramiskamis63 (@ramiskamis63)

Rozhodla se, že své jméno musí očistit. Vrátila se do hlavního města a u několika ochotných džentlmenů si zajistila písemné dobrozdání, že skutečně neposkytovala žádné sexuální služby. Druhý návrat domů byl již o poznání klidnější. Po prostudování lejster se schovaly vidle i uhasily pochodně. Hon na nestoudnici byl u konce. Pilt se natrvalo vrátila k venkovskému životu a také se vdala za jistého Margitese Daniela Anderssona. Její popularita záhy klesla na bod mrazu. Sejde z očí, sejde z mysli...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Pilt Carin Ersdotter 

Historydaily.org: Pilt Carin Ersdotter: History’s hottest milkmaid 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články