Maniak Daniel LaPlante: Žil ve zdích domu a vydával se za ducha, pak zavraždil těhotnou ženu a její dvě děti

Maniak ve zdích: Daniel LaPlante žil tajně v domě své vyvolené, pak začal vraždit
Zdroj: Unsplash

Daniel LaPlante by se mohl klidně zařadit mezi největší americké šílence. Nejprve žil ve zdech jednoho domu, kde si hrál na ducha a trápil rodinu své vyvolené dívky. Pak se vloupal k mladé mamince Priscille Gustafson, kde se dopustil skutečně ohavného zločinu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 10. 2022 11:00

Danielovi bylo v roce 1987 pouhých sedmnáct let a již byl schopen dopustit se brutální vraždy. Ta tohoto notorického zloděje, který terorizoval celé město Townsend, konečně dostala za mříže, kam již dávno patřil.

Traumatické dětství

Daniel LaPlante se narodil 15. května 1970 v Townsendu ve státě Massachusetts. V dětství měl údajně utrpět trauma ze sexuálního a psychického zneužívání z otcovy strany. Jako teenagera ho pak měl týrat jeho psychiatr. Ani domácí zázemí nebylo dobré. Všude se válelo staré harampádí a vraky aut. Diagnostikovali mu hyperaktivitu, ve škole se měl stranit kolektivu a být vůči spolužákům nepřátelský.

V osmdesátých letech se jeho útočištěm staly lesy, dokázal tam o samotě strávit celé hodiny. V patnácti letech dal na dráhu zloděje a zaměřoval se výhradně na cenné předměty. K tomu začal v domech přemisťovat věci, aby tím jejich majitele ještě více vyděsil. Pak se ale zbláznil do Tiny Bowen, která s ním chodila do školy. O Velikonocích ji pozval na rande. Když se pak vrátila do školy, tvrdili jí spolužáci, že byl Daniel obviněn ze znásilnění. Obvinění mel vznést její otec Frank.

Život ve zdech domu

Během podzimu 1986 se mu poštěstilo nepozorovaně vejít do domu Bowenových. Ač je to neuvěřitelné, podařilo se mu dostat mezi zdi a v takto stísněném prostoru nějakou dobu přežíval. Když se Tina a její sestra snažily pomocí tabulky Ouija kontaktovat nedávno zesnulou matku, začal se vydávat za ducha, který svým chováním připomínal poltergeista. Když nikdo nebyl doma, měnil na televizi kanály, vyprázdnil lahve s mlékem a alkoholem a na zdi čmáral vzkazy jako “jsem ve tvém pokoji” a “najdi si mě”.

Jejich otec Frank si myslel, že si dívky ze sebe jen utahují, brzy ale zjistil krutou pravdu. Na počátku prosince sestry zjistily, že někdo použil jejich toaletu. Když pak Frank otevřel šatník, uviděl Daniela s namalovaným obličejem a bundou v indiánském stylu, jak se ohání sekerou. Všechny je zahnal do ložnice. Tině se však podařilo utéct a zavolat policii. Ta Daniela o dva dny později zadržela ve sklepě Bowenových. Právě tam se vždy vsoukal mezi zdi a stal se “neviditelným.” Ihned putoval do nápravného zařízení pro mladistvé, kde strávil téměř celý rok. Pak za něho matka zaplatila kauci. A o dva měsíce později spáchal svůj nejhorší zločin.

Vražda Priscilly Gustafson

Daniel LaPlante se zaměřil na dům Priscilly Gustafson, těhotné učitelky z mateřské školy. Nejprve jej vykradl, podruhé se vrátil se střelnou zbraní. Jakmile Priscilla přišla domů, odvedl jejího syna do ložnice, kde ho zavřel do skříně. Ji samotnou pak přivázal k posteli. Po znásilnění ji dvakrát střelil do hlavy. Pak se vypořádal se synem – utopil ho. Stejný osud postihl i sedmiletou Abigail, kterou odpoledne přivezl domů školní autobus.

Daniel LaPlante se před soud postavil v říjnu 1988. Byl odsouzen k třem doživotním trestům. V roce 2017 požádal o snížení trestu, soudce to však zamítl. Na podmínečné propuštění si musí počkat dalších 45 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Daniel LaPlante

Allthatsinteresting.com: The Chilling Case Of Daniel LaPlante, The 17-Year-Old Who Raped And Murdered A Pregnant Mom – Then Drowned Her Two Kids 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články