Svatá Barbora: Kdysi trpěla kvůli otci, dnes věští počasí na celý advent a vyhání dřevo ze dvora

Svatá Barbora: Jaký je význam jejího jména, co jsou barborky a znáte všechny pranostiky, které se s ní pojí?
Zdroj: Wikimedia Commons/Wellcome Collection, CC BY 4.0

Barbory slaví svátek 4. prosince. Jejích předchůdkyní byla mučednice a později světice Barbora z Nikomédie. Mučednice je vskutku správné slovo, neboť si před smrtí opravdu hodně vytrpěla. Ale abychom se nezabývali v adventní čas pouze negativy, podíváme se taktéž na význam jejího jména a tradice, jenž se pojí s jejím dnem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 12. 2022 16:00

Barbora z Nikomédie patří ke čtrnácti svatým pomocníkům, jenž byli povoláváni v obzvláště těžkých chvílích, mezi které patřily třeba morové epidemie. Přestože se o jejím životě nedochovalo moc informací, prošla procesem kanonizace.

Smrt svaté Barbory

Jedna z legend praví, že Barbora byla krásná dcera bohatého, avšak krutého kupce Dioskura. Po manželčině smrti vychovával Barboru v čistě pohanském duchu. Aby ji ochránil před rozvíjejícím se křesťanským hnutím, které bylo v té době stále zakázáno, uvěznil ji ve věži. Jenomže jeden z jejích sloužících byl tajným vyznavačem učení Ježíše Krista. Ten v Barboře vyvolal nebývalý zájem o křesťanství. Navíc si začala dopisovat s učencem Órigeném, jenž pak k ní propašoval kněze, který obstaral křest. Barbora se tehdy zaslíbila Kristu a složila slib věčného panenství.

Dioskura to samozřejmě nenechalo chladným. Jako zázrakem se jí podařilo utéct a ukrýt se ve skále. Její útočiště ale kupci prozradil jeden pastýř. Nejprve ji Dioskur mučil hladem, když to nepomohlo, odvlekl ji k soudci Marcianovi a řekl, že je křesťanka. Ten nechal přinést mučidla. Barbora se jich ale nebála. Nechal ji tak svléci a do krve zbičovat. Stále se však nezřekla své víry. Kat jí drásal kůži, pálil a uřízl prsa. Pak byla odvedena na popraviště, kde jí sám Dioskur sťal hlavu. V tom momentě z nebe vyšlehl blesk a kupce na místě usmrtil.

Proč se na Barboru uřezávají barborky

Jméno Barbora pochází z řeckého slova barbaros a překládá se jako cizinka. Kvůli tomu může také významově označovat breptu nebo člověka, kterému nejde rozumět. Je patronkou horníků, sedláků, dělostřelců, hrobníků, hasičů anebo řezníků.

Na její svátek se také uřezávají takzvané barborky, čili větvičky višní, nebo třešní. Symbolizují naději na jaro, potažmo příchod světla. A to není ještě vše. Svatá Barbora má chránit i před ohněm a bouřkou. Leckdy ji také vzývali lidé na smrtelné posteli. Měla jim zajistit milosrdnou smrt.

Pranostiky na svatou Barboru

  • Svatá Barborka vyhání dřevo ze dvorka.
  • Jaké je počasí na svatou Barboru, takové bude po celý advent.
  • Svatá Barbora větry přivolá.
  • Barbora na ledu, Vánoce na blátě.
  • O svaté Barboře ležívá sníh na dvoře.
  • Má-li svatá Barbora bílou zástěru, bude hodně trávy.

Zdroje informací: 

Pranostik.cz: Barbora

Svátky.centrum.cz: Barbora

Wikipedia.org: Barbora z Nikomédie

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články