Boty a pověry: Nošení obuvi po čerstvé matce mělo být zárukou plodnosti

Boty a pověry: Nošení obuvi po čerstvé matce mělo být zárukou plodnosti
Zdroj: Wikimedia Commons/FORTEPAN/Library of Congress, CC BY-SA 3.0

Prakticky po celém světě najdeme boty ukryté ve zdech. Tato podivná tradice má zřejmě původ ve Velké Británii. Sehrála v tom roli magie a temné síly? A jak se lidé kdysi dívali na nošení bot po čerstvé matce?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 04. 2022 15:00

Kromě zdí byly boty nalezeny v podlahách a na půdách budov ze 16. století. Jeden z nejstarších objevů je datován do období čtyřicátých let téhož století. Ač není o nálezy artefaktů nouze, stále je záhadou, proč se tato metoda tak hojně rozšířila. Podívejme se na několik teorií, které nám mohou tento problém osvětlit.

Boty prý zahánějí zlé duchy

Boty mají v naší společnosti zvláštní význam. Věřilo se totiž, že i když je zrovna jejich majitel nenosí, stále si uchovávají něco z jeho osobnosti. A právě díky tomuto spojení mělo být možné zahnat zlé duchy, pokud by se odvážili vstoupit do našeho domova. Boty, které byly vybrány pro tyto účely, již obvykle kvůli velkému opotřebení nikdo nenosil.

Dětská obuv byla nejpreferovanější. Převládala kůže, najít se však daly i dřeváky nebo holínky. Více než polovina obuvi, jenž byla dodnes nalezena, pochází z 19. století. Ale i tehdy patřily boty mezi poměrně luxusní zboží. Opět se do zdí dávaly ty úplně nejstarší, pro které již nebylo žádného využití.

Amulety na nohou

I když by se mohlo zdát, že se boty, sloužící k ochraně před temnými silami, dávaly pouze do domácností, opak je pravdou. Tyto “amulety” se našly také v kasárnách, pivovarech, továrnách, hotelech, panstvích a rovněž na půdě prestižních vysokých škol. A “nevyhnuly” se ani klášterům a kostelům.

Dle archeologů a historiků je tato tradice silně spojená s pověrami. Kupříkladu čarodějnici měl k botě přitahovat lidský pach. Čím byla obuv starší, tím bylo “aroma” výraznější. Čarodějnice poté do boty vstoupila a zůstala v ní uvězněná. Obuv ji k sobě doslova přilákala jako mucholapka hmyz. Někdy prý postačilo do zdi pouze vysekat tvar boty, i to mělo sloužit jako spolehlivá ochrana.

Bota jako symbol plodnosti

Kromě pasti na čarodějnice jsou boty spojovány také s plodností. Důkazem toho je říkanka “o staré ženě, která žila v botě a měla tolik dětí, že nevěděla, co má dělat." Další tradice spočívala v nošení bot po ženě, která právě porodila. To mělo neplodnému páru zajistit narození vytouženého dítěte. V Anglii si zase nevěsta dávala do boty čtyřlístek pro štěstí, nebo minci pro bohatství.

Ukrývání bot do stěn skončilo ve Velké Británii s příchodem 20. století, v Americe se udrželo až do třicátých let.

Zdroj informací:

Historicmysteries.com: The Mystery Of The Concealed Shoes: Why Were They Hidden In Walls?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články