Trápení herečky Judy Garland: Co nejdéle musela vypadat jako dítě, držela drastickou dietu

Trápení herečky Judy Garland: Co nejdéle musela vypadat jako dítě, držela drastickou dietu
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Judy Garland (10. června 1922 – 22. června 1969) byla americká herečka a jazzová zpěvačka. Kráska, vlastním jménem Frances Gumm, dodnes patří mezi největší hollywoodské legendy všech dob. Byla matkou umělkyň Lizy Minnelli a Lorny Luft.Herecká ikona začala budovat svoji kariéru ještě v dobách tzv. „zlaté éry Hollywoodu“. Nic přitažlivého ale na tomto období, kromě jeho názvu, opravdu nebylo. Chování filmařů a producentů k mnohdy ještě velice mladým hercům často hraničilo s týráním. Judy Garland proslavil snímek Čaroděj ze země Oz. Během jeho natáčení ale musela často hladovět a producenti ji podporovali v tom, aby kouřila i 80 cigaret denně. + 6 fotek+ 7 fotek

Herečka Judy Garland se snad nejvíce proslavila filmem Čaroděj ze země Oz. Jenomže právě onen snímek pro ni znamenal nejedno trápení. O nic lepší nebyl ani její celý pobyt v Hollywoodu. Zejména v mládi na ni kladli nesmyslné nároky.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 06. 2021 14:00

Herectví znamenalo pro Judy Garland především drogy, alkohol a ukrývání vlastní identity. Aby vypadala co nejdéle jako dítě, musela držet nesmyslnou dietu. Její matce Ethel Marion to bylo úplně jedno. Zajímalo ji jen, zda Judy uspěje.

Judy Garland musela vypadat jako dítě

V roce 1935 podepsala, tehdy třináctiletá, Judy svou úplně první smlouvu s produkční společností MGM. Díky svému mladistvému vzhledu dostávala role holčiček a dospívajících dívek. Aby jí to vydrželo co možná nejdéle, nutilo ji studio k dodržování drastických diet. Ty měly zpomalit vývoj hrudníku. Její matce Ethel Marion, která zároveň zastávala post manažerky, to bylo úplně jedno. Hlavně, že se sypaly peníze.

Cigarety a drogy

V Čaroději ze země Oz bylo Judy teprve 17. Film ji katapultoval na výsluní, musela však za něj pořádně zaplatit. Producenti se jí snažili vyhladovět. Jakmile herečku uviděli u talíře s jídlem, okamžitě jej hodili do koše. Povolenou měla pouze černou kávu. A k tomu až osmdesát cigaret denně.

Aby byla vůbec schopná film dotočit, dopovali ji různými povzbuzováky. Čekalo ji totiž ještě dlouhé propagační turné. To u Judy později vyvolalo závislost na drogách, což se jí také stalo osudným. Z celé situace vinila svou matku, která ji do všeho tlačila, a tak se od ní snažila utéct. K tomu měla Judy dopomoci svatba.

Judy Garland doprovázela smůla na každém kroku

Hledala lásku a pochopení, bohužel zažila jen samé zklamání. První manžel, hudebník David Rose, se jí odcizil po pouhých osmi měsících. Judy se v té době také rozhodla, že půjde na potrat. Druhý partner Vincente Minnelli ji podvedl s jiným mužem. Když je načapala, chtěla spáchat sebevraždu. Vincent jí však zabránil v tom, aby si podřízla zápěstí. Rozvedli se v roce 1951.

Sidney Luft byl zase notorický alkoholik a gambler. Rozvedla se s ním až tehdy, když zjistila, že ji přivedl na buben. Prohrál všechny její peníze. S Markem Herronem se opakovala historie. Našla ho v posteli s mužem své dcery Lizy Minnelli. Po rozvodu se Mark vrátil k milenci, muzikantovi Peteru Allenovi, s nímž poté strávil dlouhých pětadvacet let. Pátý a poslední manžel Mickey Deans byl po jejím boku jenom několik měsíců. Vzali se 15. března 1969, ale již 22. června umírá Judy Garland kvůli předávkování léky. Bylo jí pouhých 47 let.

Zdroje informací:

Ranker.com: Tragic Stories From The Life of Judy Garland

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články