Viktoriánské vánoční hry: Lidé holdovali hořícímu alkoholu a pikantní hře na schovávanou

Vánoční večírky za časů královny Viktorie: Zapaloval se alkohol a schovka končila polibkem
Zdroj: Wikimedia Commons/Wellcome Images, CC BY-SA 4.0

Na první pohled upjatá viktoriánská éra nebyla zase až tak strohá. Zejména o Vánocích se tančilo, pilo a jedlo. Rovněž se hrály různé společenské hry, které by však v dnešní době působily docela bizarně. Některé z nich také ohrožovaly zdraví účastníků.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 12. 2022 16:00

Viktoriánské období trvalo od června 1837 do ledna 1901. Vyznačovalo se prosperitou britského impéria, průmyslovými inovacemi a lepším vzděláním střední třídy. Pojmenování dostalo podle královny Viktorie, jejíž doba vládnutí vymezuje toto období.

Rozmarné viktoriánské hry

Mezi nejoblíbenější viktoriánské společenské hry patřil snapdragon. Poměrně rychle však byl zakázán. A není se čemu divit. Princip hry byl jednoduchý. Hostitel obstaral širokou misku, jenž pak naplnil ovocem, například švestkami a rozinkami. To vše se zalilo kořalkou, dokud ovoce nevyplavalo na povrch. Pak se celá směs zapálila. Na hostech bylo vybrat ovoce z plamenů jen pomocí pusy. Je již na první pohled jasné, že o bezpečnou zábavu rozhodně nešlo.

Mírnější byla Hoop and Heide. Klasická hra na schovávanou. Kdokoli, kdo nakonec skončil ukrytý pod postelí, mohl vylézt až po polibku, který musel dát osobě, jenž ho nalezla. Pikantní... A nechyběla ani oblíbená Pravda nebo úkol. Buď byl hráč upřímný, nebo musel zaplatit vlastními penězi, anebo si nechal umazat obličej sazemi.

Nebezpečné hrátky s ohněm

Již víme, co je snapdragon. Co se ale ukrývalo pod názvem flapdragon? Další nebezpečná společenská hra. Do korbelu se umístila zapálená svíčka. Úkolem bylo vypít pivo nebo mošt, aniž by se člověk popálil. Hra Leť, peříčko, leť byla hlavně o silném dechu. Do vzduchu se vyhodilo velké pírko nebo kulička vaty a foukáním se měly udržet ve vzduchu. Kdo foukl málo a kulička mu přistála na obličeji, ten prohrál.

Hot cockles nebylo pro slabé povahy. Hráč se zavázanýma očima si klekl na podlahu, položil hlavu do klína jinému hráči a sepnul ruce za zády. Následně by měl vykřiknout “Hot cockles hot” a počkat až ho začnou přítomní plácat po rukou. Pak by měl uhodnout identitu každého člověka, který ho zrovna udeřil.

Vánoční lukostřelba

Ačkoli se nejednalo o společenskou hru, lukostřelba patřila mezi oblíbené vánoční kratochvíle, a to zejména mezi mladými muži. Jindřich VIII. navíc v roce 1541 schválil zákon, který prakticky povoloval o svátcích pouze lukostřelbu. A co ho k tomu vedlo? Měl za to, že mezi mladými lidmi by se tento “sport” měl udržovat, byť už jen kvůli tomu, že se pak mohly jejich zkušenosti využít při obraně země.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Viktoriánské období 

History.co.uk: The 12 Games Of Christmas: History’s Forgotten Festive Pastimes

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články