Skákající Jack: Viktoriánský démon s dračím dechem a falešnými drápy prý napadal mladé dámy

Viktoriánský fantom: Skákající Jack měl zálusk na mladé dámy
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Ještě před Jackem Rozparovačem se temnými uličkami Londýna potulovala jedna záhadná postava, Skákající Jack. Ten měl útočit na nebohé mladé dámy svými umělými drápy a z úst mu vycházel plamen. Jak se však zničehonic objevil, tak také zmizel.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 10. 2022 16:00

Skákající Jack začal hlavní město Anglie terorizovat v roce 1837. Oběti ho popisovaly jako postavu měnící tvar, strašidelného vzhledu a s rukavicemi, na nichž měl připevněné drápy. Tisk zpočátku považoval zkazky o nebezpečném fantomovi jen za hloupé povídačky. Následují rok se však situace zcela změnila.

Scéna jako z hororu

V únoru roku 1838 vypověděla Jane Alsop, že u jejích dveří pozdě v noci zazvonil jakýsi muž v plášti. Když mu otevřela, svlékl si ho a odhalil přiléhavý trikot, který vypadal skoro jako naolejovaná kůže. Poté měl mladé ženě do obličeje vdechnout modrobílý plamen a začít drápy trhat šaty. Vtom se objevila její starší sestra, která údajně fantoma zahnala pryč.

Za tento útok byl posléze zatčen Thomas Milbank. Jenomže jaksi neměl dračí dech, z úst mu nešlehaly plameny. Nakonec byl zproštěn obvinění. Jen o pár dní později nahlásila podobný útok osmnáctiletá Lucy Scales. Zrovna se se svou sestrou procházela v Limehouse, když se před nimi zjevila postava, jenž jí začala do obličeje foukat plameny. I po tomto útoku bylo k výslechu předvedeno několik mužů, útočník ale mezi nimi nebyl.

Městská legenda o Skákajícím Jackovi

Setkání se Skákajícím Jackem nebyla hlášena pouze po celé Anglii, ale zasáhla také část Skotska. Zaměřoval se hlavně na mladé ženy. Během devatenáctého století o něm bylo napsáno mnoho her a románů, což upevnilo jeho postavení coby městské legendy. Jak šel čas, hlášená setkání byla čím dál víc bizarní.

Kromě ohnivého dechu měl údajně létat vzduchem a skákat z jedné budovy na druhou. Jenomže kvůli tomu si začalo hodně lidí myslet, že přece někdo takový nemůže skutečně existovat. Nebezpečný zločinec se pomalu začal měnit na postavičku z folklóru. Naposledy bylo jeho pozorování nahlášeno v Liverpoolu v roce 1904. Dodnes se nepodařilo zjistit, zda byl Skákající Jack skutečný, nebo šlo o pouhou masovou hysterii, městskou legendu či strašidelný příběh, který se vymkl kontrole. Ať už to bylo jakkoli, jeho odkaz žije v popkultuře dodnes.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Spring-heeled Jack

Allthatsinteresting.com: The Legend Of Spring-Heeled Jack, The Victorian Demon Who Terrorized London

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články