Fantom kadeřník: Když vyhlédnutá oběť nespala, sáhl po brutálním násilí

Fantom kadeřník: Když vyhlédnutá oběť nespala, sáhl po brutálním násilí
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Když si fantom kadeřník někoho vyhlédl, nic ho nezastavilo. Neváhal použít ani uspávací prostředky nebo brutální násilí, aby se dostal ke své vytoužené trofeji - pramínku vlasů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 10. 2021 14:00

S příchodem druhé světové války se z ospalého rybářského městečka Pascagoula v Mississippi stal vyhledávaný cíl dělníků. Začala se v něm totiž stavět válečná loď. Počet obyvatel se díky tomu z původních 5 000 téměř zdvojnásobil. To sice přineslo dlouho očekávaný ekonomický růst, avšak na druhou stranu vzrostla míra kriminality. Navíc se po ulicích začala potulovat jedna nevítaná hrozba - tajemný kadeřník.

Od stříhání k brutálnímu útoku

Obyvatele města Pascagoula začal neznámý fantom terorizovat v pátek 5. června 1942. Mary Evelyn Briggs a Ednu Marii Hydel probudil jeho poměrně hlučný odchod. Zrovna se snažil utéct skrze okno jejích ložnice v klášteře Panny Marie Vítězné. Nic se jim nestalo, oběma však chyběl pramen vlasů.

Podruhé si tajemný muž vyhlédl teprve šestiletou Carol Peattie. Naštěstí ji opět ustřihl pouze pramen vlasů. Dopustil se však první chyby. Před oknem zanechal otisk boty. Potřetí udeřil na manžele Heidelbergovy. Tentokrát však na dvojici zaútočil železnou tyčí. Ženě vyrazil přední zuby a muže jednou ranou poslal do bezvědomí. Vše se událo tak rychle, že ani jeden z nich nebyl schopný útočníka popsat.

Fantomovo dopadení?

Policie na případ nasadila šest mužů a několik psů. Ti našli v nedalekém lese pár zakrvácených rukavic. Tím ale veškeré stopy skončily. Fantom si zřejmě poblíž schoval kolo, na němž pak uprchl do bezpečí, kde se mohl začít připravovat na svůj finální úder, ke kterému došlo v neděli večer.

Poslední kadeřníkovou obětí se stala paní R. R. Taylor. Prý najednou ucítila nesnesitelný zápach a téměř ihned omdlela. I ona přišla o pramen vlasů. Vyšetřovatelé později došli k závěru, že ji pachatel musel omámit hadrem nasáklým chloroformem. A pak se po něm slehla zem. Následující dva měsíce žili obyvatelé městečka Pascagoula v neustálém strachu, kdy zase udeří.

Přítrž všem obavám učinilo až nečekané prohlášení FBI: Fantom byl dopaden. Prý to byl sedmapadesátiletý chemik William Dolan. Za jeho domem měl být objeven svazek lidských vlasů, přičemž jeden z nich údajně patřil Carol Peattie. Ač Dolan prohlašoval, že je nevinen, odsoudili ho k deseti letům vězení. Byl to ale doopravdy on?

Detektor lži

O šest let později celý případ přezkoumal guvernér Mississippi Fielding Wright a požádal Dolana, aby podstoupil výslech na detektoru lži. To nakonec vedlo k jeho propuštění. Byl tedy nevinen? K jeho zatčení došlo v době obecné paniky. Lidé chtěli mít od fantoma už konečně klid, úřady potřebovaly případ rychle uzavřít.

Bylo by asi snadné podstrčit k Dolanovu domu pramen vlasů malé Carol a poslat jej pak k analýze na ústředí FBI. Muž navíc veřejně sympatizoval s Němci, čímž si vysloužil pověst zrádce. Detektor lži však ukázal, že oním šíleným kadeřníkem zřejmě nebyl. Podaří se někdy zjistit, jak to bylo doopravdy?

Zdroje informací:  

Wikipedia.org: Pascagoula, Mississippi

Mentalfloss.com: Mississippi’s Phantom Barber of Pascagoula 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články