Pérák: Záhadný český hrdina trestal nacisty i kolaboranty, ale byl prý také postrachem žen a dětí

Pérák: Záhadný český hrdina trestal nacisty i kolaboranty, ale byl prý také postrachem žen a dětí
Zdroj: Freepik

Pérák nebyl jednoznačný hrdina, ale přesto legenda o něm přežila dodnes a traduje se hlavně jeho pozitivní obraz. Čím si vysloužil pozornost a mohl vůbec existovat?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 05. 2021 14:00

V období Protektorátu Čechy a Morava se objevila takzvaná městská legenda o muži, který netrestá jenom nacistické okupanty, ale i spolupracující kolaboranty. A protože prý dokázal přeskočit i celou ulici, dostal přezdívku Pérák.

Jak Pérák děsil nacisty

Pérák byl vždy popisován jako muž s pružinami na nohou a podivnou maskou, na které byly nejvíc nápadné svítící rudé oči. Kvůli nim byl chvíli považován za motýlího muže, který se objevil v Point Pleasant ve Virginii, těsně před zřícením tamějšího mostu. Ten však, na rozdíl od Péráka, létal. Český hrdina se pohyboval pomocí dlouhých skoků.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Marek Berger (@mrk.brq)

Rád sabotoval německé válečné hospodářství a dával za vyučenou nacistům i kolaborantům. Bály se ho prý ale i ženy, které odmítaly chodit na noční směny. Vedle hrdinského renomé se totiž o něm mluvilo i jako o násilníkovi, zloději a sexuálním deviantovi. 

Během okupace lidé věřili , že je Pérák skutečný. Kolovaly zvěsti o tom, že jde buď o umělce, nebo vynálezce. Na rozdíl od jeho amerických kolegů, jako byl třeba Batman, nevznikl na stránkách komiksu. Do světa kreslených příběhů pronikl až po válce.

Pérákova nejmocnější zbraň

Na Péráka jste mohli narazit hned na několika místech. V Praze to byly Olšanské hřbitovy, Vyšehrad, Karlovo náměstí či Šárka. Antinacistický hrdina se měl zjevovat i na Kladensku a v Pardubicích, raději však volil větší města. Bály se ho ale také děti na Vysočině. Pro ně byl jen obyčejný násilník.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jammy History (@jammyhistory)

Legenda o Pérákovi Čechy posilovala a Němce naopak čím dál víc ubíjela. Báli se ho natolik, že se jej snažili neustále dopadnout. Co byla vlastně jeho nejmocnější zbraň? Kromě samotné existence, díky které se o něm nepřestávalo mluvit, to měla být také omračující tyč. Stejně jako Batman lovil zločince, kterými okupanti bezesporu byli.

Mohl Pérák skutečně existovat? 

Během druhé světové války vznikla na celém světě řada mýtů o různých přízracích a fantomech. Náš Pérák je jiný v tom, že byl většinou kladným hrdinou bojujícím proti útlaku. Jeho existence je ale spíše nepravděpodobná. Všechny zkazky o něm byly vždy z druhé ruky. Neexistuje žádné očité svědectví, fotografie či úřední záznam. A přesto se lidé v nejtěžších chvílích obraceli k víře v Péráka, což z něj udělalo nesmrtelného superhrdinu.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Pérák

Česká televize: Pérák 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články