Podivuhodné městské legendy: Tajemné tunely v Mexiku, psí chlapec a nepolapitelný králičí muž

Městské legendy: V Japonsku prý vrah nechával u mrtvol karty, v Arkansasu si vypráví o psím chlapci
Zdroj: Pixabay
V Pittsburghu v Pensylvánii má prý okolo starého železničního mostu číhat postava se znetvořeným obličejem, takzvaný Charlie No-Face. Ve skutečnosti to byl Raymond Robinson, jemuž elektrické vedení zohyzdilo tvář. Ven vycházel jen v noci a když jste mu dali cigaretu, mohli jste se s ním vyfotit. Dobrák od kosti...V roce 1981 se měla v Portlandu objevit videohra s názvem Polybius. Prý šlo o vládní experiment. Hráči na tom byli závislí jako na droze a trpěli záchvaty a nočními můrami. Aligátoři v kanálech? Klidně. Zejména na jihu Spojených států. Mohou za to bouře a záplavy, které tyto predátory vyplaví pod ulice měst. Švýcary zase trápil lesní přízrak...+ 1 fotka+ 2 fotky

Když se řekne městská legenda, obyčejně se nám vybaví nějaký tajemný příběh, jako byl třeba ten o černé sanitce. Někdy se však najdou i takové zkazky, které mají blízko k realitě...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 08. 2022 11:00

Městská legenda (též současná pověst a městský mýtus) je součást moderního folkloru. Příběh je předáván ústně nebo psanou formou. Městské legendy mohou být humorné i strašidelné. A protože jde o folklor, setkat se můžeme také s poučením.

Tajemné tunely v mexickém Pueblu

O tajemné podzemní síti tunelů si obyvatelé města Puebla, jež se nachází na jihovýchodě Mexika, vyprávěli po mnoho generací. Stovky let se nic takového nenašlo. Každý si myslel, že jde o pouhou legendu. V roce 2015 však stavební četa na jeden takový tunel narazila. Nakonec se našlo až 9,6 kilometrů chodeb. Jejich výstavba zřejmě probíhala od 16. do 19. století. Dnes slouží jako turistická atrakce.

Vraždící Alice

Příběh Alice je jednou z nejslavnějších japonských městských legend. Vypráví o vraždách, ke kterým mělo dojít mezi roky 1999 až 2005. U každé oběti byla nalezena hrací karta, na níž bylo krví napsáno Alice. Doposud se však nepodařilo najít důkaz, jenž by tyto vraždy potvrdil. Přesto se jimi inspiroval jeden španělský sériový vrah. Dopadli ho v roce 2003 a byl odsouzen ke 142 letům vězení.

Záhadný sekýrník

V této městské legendě vystupuje velký sekýrník, nebo strašák, který má likvidovat žáky na škole Willowbrook. Kdysi tam pracoval jistý Andre Rand a bydlel na půdě. Ač je podezřelý ze zmizení několika dětí, nebylo mu to prokázáno. Vinným byl shledán pouze ze dvou únosů, ke kterým došlo v letech 1988 a 2005.

Psí chlapec

Tato městská legenda o vlkodlačím muži, který se má procházet po městě, pochází z Arkansasu. Jde však o pouhé přikrášlení skutečného příběhu. V roce 1954 se narodil Gerald Bettis. Povídalo se, že je krutý, sadistický a má zálibu v hrůzných pokusech na toulavých zvířatech. Když byl o něco starší, začal týrat své stárnoucí rodiče.

V roce 1981 našli jeho otce mrtvého. Prý to byla nemoc, místní však byli přesvědčeni o tom, že ho zabil Gerald. Svou matku držel doma jako ve vězení. Vysvobodili ji až policisté. Poté putoval za mříže, kde v osmdesátých letech zemřel. Lidé tvrdí, že jeho duch přebývá v rodinném domě, nebo že straší po ulicích v podobě chlupatého psa. V další verzi příběhu vystupuje jako vysoký muž v hnědé bundě s motýlkem.

Králičí muž

Vypráví se, že v roce 1904 havaroval ve Fairfaxu ve Virginii autobus převážející pacienty z místního blázince. Všechny se podařilo pochytat, proklouzl jenom jeden, který začal v okolí likvidovat zajíce. Historici tvrdí, že je to nesmysl. V té době tam prý žádný ústav pro šílence nebyl.

Pravdou ale je, že v roce 1970 se po okolí potuloval muž v králičím obleku. Poprvé hodil sekeru na auto jednoho mladého páru. Podruhé rozsekal verandu ještě neobydleného domu. Nikdy nebyl dopaden.

Na další městské legendy se můžete podívat do galerie...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Městská legenda

Readersdigest.com.au: 10 strange urban legends that turned out to be true

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články