Opičí muž z Dillí: Indy měl terorizovat chlupatý útočník s rudýma očima. Panika a hysterie stála lidi život

Opičí muž z Dillí: Indy měl terorizovat chlupatý útočník s rudýma očima. Panika a hysterie stála lidi život
Zdroj: Pixabay

Léto roku 2000 bylo pro indické Dillí velmi náročné. Obyvatelé se museli smířit se špatným městským osvětlením, stísněnými byty a nesnesitelně horkými nocemi. A aby toho nebylo málo, začal lidi napadat takzvaný opičí muž.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 08. 2022 11:00

Zprávy o brutálních útocích "opičího muže" se začaly šířit jako požár. Kým byl onen záhadný fantom? Skutečně existoval, nebo šlo jen o chytře vymyšlenou zprávu, která měla médiím zajistit materiál na několik dní dopředu?

Velmi neobvyklý útočník

Poprvé se policie v Dillí dozvěděla o podivném útočníkovi desátého května roku 2000. Ke všem incidentům došlo v noci. Získat pachatelův popis se tak stalo téměř nemožným. Kvůli výpadkům proudu nefungovalo osvětlení ani kamerový systém. Vyšetřovatelé se tak museli spoléhat pouze na výpovědi obětí.

Ve všech případech byl útočník popsán jako "opičí muž". Mělo jít o stvoření podobné jak člověku, tak i opici. Objevily se však i informace, že měl mít drápy jako Freddy Krueger, či koženou bundu a na hlavě motorkářskou helmu. To ale orgánům činným v trestním řízení nijak nepomohlo, ba naopak. Zmátlo je to ještě víc.

Zlý opičí muž z míst činu odhopsal

Z celkových 350 pozorování vyplývalo několik informací. Muž měl být vysoký okolo 180 centimetrů, tělo měl mít pokryté tmavými chlupy a z tváře mu měly zářit rudé oči. Z místa útoku měl vždy "odhopsat".

Za účelem přesnějšího popisu byla zřízena speciální tísňová linka a navíc byla vypsaná odměna. Kdo pomůže k jeho dopadení, dostane 50 000 rupií. Toto rozhodnutí se však nesetkalo s úspěchem. Řada lidí se kvůli vidině peněz uchýlila k podvodům. Jiní si z toho zase dělali srandu a dál šířili již tak velkou paniku.

Panika mezi lidmi byla životu nebezpečná

Postupem času se v novinách a televizi objevoval jeden nesmysl za druhým. Bylo to doslova mediální šílenství. To nakonec vyústilo ve vznik skupinek samozvaných strážců práva, kteří začali hlídkovat v chudinských oblastech bez přístupu ke generátorům energie.

Hysterie kolem opičího muže byla jednu chvíli tak extrémní, že byli lidé ohroženi na životě. Nemohl za to ale bájný útočník, ale panika, která kolem něj vznikla. V novinách The Washington Post psali o řidiči dodávky, který byl pronásledován davem, který ho měl za opičího muže. Z auta jej vyvlekli a zmlátili ho tak, že musel být kvůli četným zlomeninám hospitalizován. 

Dva lidé dokonce zahynuli. Jeden muž ze strachu z napadení vylezl na střechu, bohužel z ní spadl a zabil se. Další obětí paniky se stala těhotná žena, která se zřítila ze schodů.

Existence opičího muže se nikdy nepotvrdila

Opičí muž nebyl nikdy dopaden. Zřejmě totiž nikdy neexistoval. Následná studie ukázala, že 94 % nahlášených incidentů pocházelo z chudých oblasti Dillí. Obyvatelé si útočníka pravděpodobně vymysleli kvůli tomu, aby se jim dostalo lékařské péče, na kterou jinak nedosáhli. Po dvou týdnech veškerá panika opadla. Policie totiž vydala prohlášení, že kdo podá na chlupatého útočníka trestní oznámení, bude čelit obvinění ze šíření poplašné zprávy, za což hrozí vězení. A to, jak vidno, zafungovalo.

Zdroj informací: 

Historicmysteries.com: Who Was The Monkey Man of Delhi?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články