Temný japonský přízrak: Žena s rozřezanými ústy inspirovala horor Kruh

Temný japonský přízrak: Žena s rozřezanými ústy inspirovala horor Kruh
Zdroj: Pixabay

Kučisake-onna, v překladu žena s rozřezanými ústy, patří mezi známé japonské městské legendy sedmdesátých let. Děti se bály jít samotné do školy, rodiče podléhali hysterii a policie posilnila hlídky v ulicích. Ať to byla pouhá fáma, nebo drsná skutečnost, tajemná dáma se nakonec stala výdělečnou, inspirovala třeba úspěšný horor Kruh.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 05. 2022 14:40

Představte si, že k vám v temné uličce zničehonic přistoupí žena v bílé masce a zeptá se: „Jsem krásná?" Z toho, co je vidět, usoudíte, že ano. A tak odpovíte kladně. V tu chvíli si tajemný přízrak sundá masku a odhalí ústa rozříznutá doslova od ucha k uchu. „Jsem krásná i takto?” vydere se skřípavý hlas z rozšklebených úst. Poprvé se o Kučisake-onna začalo mluvit v prosinci roku 1978 v prefektuře Gifu. Záhy se z ní stala národní senzace, která dokonce mezi lidmi vyvolala nemalou paniku.

Postrach dětí

Kučisake-onna měla cílit hlavně na děti, které se večer vracely ze školy. V roce 1979 ji dle jednoho průzkumu znalo 99 % školáků. Rodiče se samozřejmě o svá dítka báli, a tak byly vytvořeny skupiny, jež dorost doprovázely jak do školy, tak i na zpáteční cestě domů. Celou situací se zabývala taktéž policie, která v ulicích posílila své hlídky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kuchisake-onna (@kuchisake_onna_)

S narůstajícími obavami se začaly rojit nové spekulace o tom, jak se Kučisake-onna chová. Nejrozšířenější verzí bylo, že když si přízrak sundá masku a dítě začne vyděšeně křičet, udělá mu na obličeji stejně ošklivou ránu. Jestliže by jí dvakrát odpovědělo, že je krásná (s maskou i bez), vzdálí se, ale bude jej sledovat až domů, kde ho zabije.

Kdo je Kučisake-onna?

V některých příbězích se tvrdilo, že jde o ženu, která se zbláznila kvůli nevydařenému chirurgickému zákroku. Jiní zase tvrdili, že byla obětí násilnického manžela, což z ní udělalo Onryo (mstivého ducha). Největší bizár však hovoří až o třech sestrách Kučisake-onno. První si prořízla ústa při plastické operaci (znamená to, že ji prováděla sama?), druhá si ránu přivodila autonehodou a třetí se jednoduše zbláznila, když uviděla své sestry.

Za popularitou Kučisake-onna stála ve velké míře média. Nejenže si o ní lidé vyprávěli mezi sebou, dozvědět se o této městské legendě mohli také z novin, rádia i televize. A rozhodně se nejednalo o nějakou rychlokvašku. Když po čase odezněla masová hysterie, rozhodli se filmaři její odkaz znovu oživit.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The First Proof (@_the_first_proof)

Za všechny jmenujme slavný horor Kruh (1998), který se dočkal několika pokračování í hollywoodské verze. Kučisake-onna se stala zdrojem zisku a zábavy zejména mladých lidí. U starších lidí ale stále vyvolávala a vyvolává mrazení v zádech. Je to pouhá legenda, nebo je na jejím příběhu špetka pravdy?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Kučisake-onna

Historyofyesterday.com: Japanese folklore: the kuchisake-onna

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články