Biblický John: Skotský fantom prý dobře vypadal a rád tančil, po zábavě došlo na škrcení

Biblický John: Skotský fantom prý dobře vypadal a rád tančil, po zábavě došlo na škrcení
Zdroj: Pixabay

Koncem šedesátých let 20. století bylo skotské město Glasgow doslova vzhůru nohama. Ženy tam totiž terorizoval šílenec, kterému se začalo říkat Biblický John. Ač po sobě zanechal hned několik obětí, nikdy se jej nepodařilo dopadnout.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 04. 2022 14:00

První známou obětí Biblického Johna byla pětadvacetiletá Patricia Docker. V létě roku 1968 protančila na zábavě v Barrowland Ballroom celou noc s tajemným cizincem s rudými vlasy. Dle jejích přátel to byl dobře vypadající a elegantně oblečený muž. Nakonec odešli spolu. To bylo naposledy, co viděli Patricii živou.

Zbitá, uškrcená a svlečená

Patriciino tělo našel druhý den ráno před svou garáží její soused. Vrah ji před uškrcením zbil a částečně svlékl. Chyběla jí peněženka, jeden ze záchranářů však dívku poznal, neboť pracovala v nemocnici jako zdravotní sestra. Muže, který s ní večer odcházel, vidělo hned několik osob. Nikdo jej ale nedokázal detailněji popsat, nebo si vzpomenout na nějaký neobvyklý rys kromě vlasů. Případ se tak po pěti měsících uložil k ledu.

V roce 1969 vrah udeřil znovu. A opět lovil v Barrowland Ballroom. Tentokrát si počíhal na Jemimu McDonald, která nechala své děti na noc doma a vydala se do města vstříc zábavě. I ji vrah zbil a uškrtil. Její přátelé ale byli v popisu pachatele mnohem lepší. Všimli si jeho přízvuku, slyšeli také, že se představil jako John a často vkládal do konverzace citáty z Bible. Policie si nebyla úplně jista, zda jde o téhož pachatele, nicméně zveřejnila jeho možnou podobiznu.

Sériový vrah Biblický John

Jak už to tak u sériových vrahů bývá, interval mezi jednotlivými vraždami se začne pomalu zkracovat. Potřetí zabil jen o několik měsíců později. Opět se opakoval stejný scénář. Helen Puttock nechala doma děti s manželem a šla si se sestrou povyrazit. Shodou okolností strávily obě večer s muži jménem John. Ten Helenin John byl ale vrah.

Ráno ji našel přede dveřmi domu její vlastní manžel. U této vraždy si vyšetřovatelé všimli jedné věci: žena měla v podpaží zastrčenou vložku. Pak jim došlo, že všechny tři mrtvé ženy měly zrovna menstruaci. Mělo to pro vraha nějaký význam? To se nikdy nepovedlo zjistit. Nápomocné nebyly ani stopy po kousancích a semenu na jejím těle. Forenzní technologie byla v té době ještě v plenkách.

4 000 podezřelých

Jakmile se objevilo varování před Biblickým Johnem v novinách, zasypala policisty doslova lavina tipů, bylo jich více než 4 000. A aby toho nebylo málo, začali lidé na ulici osočovat domnělé podezřelé. Každý, kdo alespoň částečně odpovídal popisu, to neměl v té době zrovna lehké. Nakonec dostávali lidé “průkazku”, kde bylo uvedeno, že byli v dané věci vyslechnuti a zbaveni podezření. A u toho to také zůstalo. Vrah nebyl nikdy dopaden. Jeho přízrak straší Skotsko dodnes.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Bible John

Historydaily.org: Bible John: Scotland’s creepiest uncaught serial killer

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články