Tajemství pohřbu Bely Lugosiho: Šokovaní hosté a nejslavnější Drákula pod hromadou betonu

Tajemství pohřbu Bely Lugosiho: Šokovaní hosté a nejslavnější Drákula pod hromadou betonu
Zdroj: Wikimedia Commons/Screenshot from "Internet Archive" of the trailer for Dracula (1931), Public domain
Role různých monster byly pro Belu Lugosiho jako stvořené. Za vše mohl jeho neobvyklý, hypnotizující pohled.Bela Lugosi se narodil 20. října 1882 v Rakousko-Uhersku. Do USA emigroval během první světové války.Bela Lugosi byl pověstný svou pracovitostí a šarmem.V roce 1931 se Bela Lugosi dočkal své životní role - zahrál si Drákulu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Herec Bela Lugosi prý zůstane navždy “tím pravým” Drákulou. Měl všechny předpoklady pro tuto roli. Aristokratické vzezření, cizokrajný přízvuk a uhrančivý pohled. Bylo za tím pouhé herecké umění, anebo něco mnohem tajemnějšího?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 01. 2022 11:00

Na počátku 20. století vystupoval Bela Lugosi v Národním divadle v Budapešti. O něco později se začal objevovat i ve filmech. S příchodem první světové války emigroval do USA. V Hollywoodu se mu podařilo uchytit poměrně rychle, byl zdvořilý, elegantní, a hlavně pracovitý. Vadilo mu však, že je po Drákulovi neustále obsazován do typově podobných rolí.

Šokující pohřeb Bely Lugosiho

Začněme tím, co se “mělo” na Lugosiho pohřbu dít. Než 15. srpna 1956 zemřel, třiasedmdesátiletý herec prý v deliriu volal svého přítele Borise Karloffa. Ten se jen několik hodin po jeho smrti objevil před Lugosiho domem. Prý měl silné nutkání přerušit natáčení a odjet za svým velmi dobrým, ne-li nejlepším kamarádem. Živého ho již nezastihl, přesto u něj strávil o samotě celou noc.

Na samotném pohřbu se měl pozvaným hostům naskytnout poměrně děsivý pohled. Bela Lugosi totiž v rakvi vypadal mnohem mladší. Opět měl hustou černou kštici a vyhlazenou tvář bez jakýchkoli vrásek. O několik let později byl Lugosiho hrob zalit betonem. Prý kvůli šílencům, jež ho chtěli znovu vykopat. Traduje se však, že ve skutečnosti to bylo proto, aby v noci nevstával z hrobu jako upír. Nemluvě o tom, že se od té doby stal kalifornský hřbitov Holy Cross místem nevysvětlitelných úkazů, zmizení a vražd...

Jak to bylo s kostýmem Drákulu?

Zda Karloff telepaticky vyslyšel Lugosiho volání, nevíme. Stejně tak nelze popřít, ale ani vyvrátit spojitost mezi nadpřirozenými jevy a faktem, že právě na onom prokletém hřbitově odpočívá filmový Drákula.

Záhadu jeho kostýmu se však nakonec podařilo rozluštit. Na webu Belalugosi.com se objevilo vyjádření jeho syna Bely Georgea Lugosiho, který uvedl vše na pravou míru. Herec byl pohřben i s pláštěm, nešlo však o originální kostým z roku 1931, ale o pouhou repliku. Originál putoval k synovi, který se ho snažil v roce 2011 prodat na aukci. Štěstí mu ale nepřálo. Odešel s prázdnou.

Šetřílek Frank Sinatra?

Mezi další fámy patřila i ta o Franku Sinatrovi, který měl údajně zaplatit celý Lugosiho pohřeb. Lidé poukazovali na to, že herec byl závislý na alkoholu a drogách. V bance měl pouhých 1900 dolarů a v nemovitostech jenom tisícovku. Finanční injekce ovšem nepřišla od známého Drákulova obdivovatele Franka Sinatry, ale od Lugosiho dvou bývalých žen. Lilian zaplatila za obřad a Hope si zase vzala na starost rakev. Bela byl ženatý celkem pětkrát, mohl si tak být téměř jistý, že dámy to už nějak zařídí...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Bela Lugosi 

Grunge.com: The Iconic Way Bela Lugosi Was Buried

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články