Vrtochy Alžběty I.: Rozmazlená britská královna dostala první náramkové hodinky na světě a psala si seznam, kdo jí co dal

Vrtochy Alžběty I.: Rozmazlená britská královna dostala první náramkové hodinky na světě a psala si seznam, kdo jí co dal
Zdroj: Wikimedia Commons/Johannes Corvus, Public domain
Alžběta I. se narodila 7. září 1533 v anglickém Greenwichi.Jejími rodiči byli Jindřich VIII. a Anna Boleynová.Alžběta I. nastoupila na trůn po smrti nevlastní sestry Marie I.Alžběta I. dostávala nabídky k sňatku jako na běžícím páse. Měla však zájem jen o Roberta Dudleyho, který byl pravděpodobně jejím milencem.+ 6 fotek+ 7 fotek

Život na britském královském dvoře byl plný gest a symbolů. Ty bylo nutné znát, jinak hrozila možnost, že se Alžběta I. rozčílí, a to pak bylo opravdu zle. Nejháklivější byla na dárky. Pojďme se tak v parném létě alespoň na chvíli v duchu zchladit a podívat se na to, čím si mohli dvořané během oslav Nového roku u královny šplhnout.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 07. 2023 16:00

Nikde nebylo psáno, že je povinností dávat britské královně, která se nikdy nevdala, během oslav Nového roku dárky. Ostatně Vánoce byly již tytam. Praxe však byla taková, že když dostala něco vskutku originálního, byla poté velmi přístupná, což s sebou neslo určité výhody.

Rozmary královny Alžběty I.

Vyhovět Alžbětě byl úkol tuze náročný. Zaprvé nemusela dárek přijmout, což byla velmi trapná situace, a navíc pak začala velmi okatě dávat najevo svou nespokojenost. Nyní bychom řekli, že to byl jen další z rozmarů mocných, tehdy si však tímto nepsaným pravidlem upevňovala svou autoritu mezi elitou země.

Není tak divu, že si královna vedla pečlivé záznamy o tom, kdo a co přinesl. V seznamech se objevovaly jména příbuzných, úředníků, vévodů, sirů, baronů, biskupů, manželek bohatých mužů, dvorních dam i obyčejných dvořanů.

Dárek hodný královny

Dárky, které Alžběta dostávala, byly často velmi sofistikované. Jesliže byla spokojená, věnovala danému jedinci zlato. I ona totiž často dostávala zlato, šperky a peníze. Avšak v roce 1572 dostala od hraběte Roberta Budleyh z Leicesteru miniaturní hodinky zasazené do náramku. Nepohrdla však ani klasickými, velkými hodinami. Šlo o první náramkové hodinky v historii. Častokrát také nechyběly šaty z drahých látek zdobené krajkou.

Oblečení měla Alžběta moc ráda, ale lidé se museli strefit do vhodného střihu (volný). A pokud byl svrchní oděv posetý drahokamy, dokonce se v něm nechala zvěčnit na obraze. Byla to velmi marnivá a náročná žena.

Nezapomínat na detaily

Ve druhé polovině svého panování si začala Alžběta I. budovat image "panenské královny". Tím se změnila také pravidla pro dárky. Šaty musely být najednou buď bílé, coby symbol čistoty, anebo černé, což značilo stálost a stabilitu její vlády. A pozornost byla věnována i detailům. Pokud bylo na šatech vyšito znamení půlměsíce, považovalo se to za odkaz na starověkou, a samozřejmě neposkrvněnou, bohyni Dianu. A to bylo velké plus.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Alžběta I.

Wielkahistoria.pl: Jeden z najważniejszych obyczajów na dworze Elżbiety I Tudor. Każde potknięcie mogło mieć tragiczne konsekwencje

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články