Podivuhodný sňatek královny Šarloty: Jiří III. si ji vybral, protože byla mladá a ne moc vzdělaná

Neobyčejný život královny Šarloty: Svého manžela Jiřího III. viděla poprvé až v den sňatku
Zdroj: Wikimedia Commons/Nathaniel Dance-Holland, Public domain
Královna Šarlota byla patronkou umění. Zajímala se o hudebníky i umělce ze své domovské země (Německo). Přátelila se s Bachem. A když bylo Mozartovi osm, pozvala ho, aby zahrál v královském paláci.Královna Šarlota milovala zvířata, domácí i exotická. Měla zebru a slona, přátele obdarovávala klokany.Ve volných chvílích královna Šarlota ráda šňupala tabák. Vlastnila více než 90 tabatěrek a 350 lahví šňupacího tabáku.Královna Šarlota si dopisovala s Marií Antoinettou. Diskutovaly o umění a hudbě. Dokonce pro Marii nachystala ubytování, jenomže ta k ní už nestihla přijít.+ 2 fotky+ 3 fotky

Život Šarloty Meklenbursko-Střelické se navždy změnil, když byla ještě jako mladá dívka vybrána coby nejvhodnější manželka pro britského krále Jiřího III. Ten doufal, že se mu Šarlota kvůli svému věku a nevzdělanosti nebude plést do vládnutí...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 05. 2023 11:00

Samozřejmě nešlo o sňatek z lásky, ale z politických důvodů. Přesto se jejich manželství řadí mezi ta nejúspěšnější. Co ale z této poměrně neznámé dívky udělalo dokonalou panovnici? A jaké zajímavosti se ještě pojí s veřejným i soukromým životem královny Šarloty?

Výhodný svazek Šarloty a krále Jiřího III.

Když se po smrti svého dědečka ujal král Jiří III. úřadu, bylo jasné, že si bude muset urychleně najít nějakou nevěstu. Šarlota mu padla do oka proto, že sice byla vzdělaná, ale ne tolik jako její protějšky. Byl si tak jistý, že se mu nebude plést do jeho vladařských záležitostí.

To opravdu nehrozilo. Šarlotě bylo teprve sedmnáct let a Jiřímu dvaadvacet. Opravdu šlo jen o předem domluvený sňatek, jenž měl splnit zahraničně-politické požadavky obou zemí.

Manželé na "první pohled"

Jiří a Šarlota se před sňatkem nikdy nesetkali. Vzali se šest hodin poté, co přistála na pobřeží Anglie. Přestože jeden druhého vůbec neznali, zřejmě si i tak padli do noty. Měli 15 dětí, přičemž 13 z nich se dožilo dospělosti, což je velmi úctyhodné číslo. I přes Jiřího špatné duševní zdraví a různé potíže, které se během jeho vlády nakupily, stála Šarlota neochvějně po jeho boku.

Mnozí byli překvapeni, že se po sňatku začala dál vzdělávat. Po příjezdu do Anglie neuměla ani jazyk, což velmi rychle napravila. Také se zajímala o přírodní vědy a botaniku. Dbala však i na vzdělání jiných žen, zakládání sirotčinců a nemocnic. Toužila také po tom, aby vzdělání nebylo odepíráno ani jejím dcerám.

Na další zajímavá fakta o královně Šarlotě se můžete podívat do galerie...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Šarlota Meklenbursko-Střelická

History.co.uk: 11 Facts About Queen Charlotte: Britain's Longest Reigning Female Consort

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články