Nešťastná královna Alžběta Habsburská: Svému muži se chtěla zavděčit za každou cenu, ten však čekal jen na její smrt

Alžběta Habsburská na kolenou: Prosila svého manžela Zikmunda II. Augusta, aby se k ní vrátil. Dočkala se jen pohrdání
Zdroj: Wikimedia Commons/Circle of Lucas Cranach the Younger, Public domain
Alžbětu Habsburskou připravovali na roli královny již odmala.Jejím chotěm se stal následník trůnu Zikmund II. August.Svazku s Alžbětou Habsburskou ale nefandila Zikmundova matka Bona Sforza. Snažila se Alžbětě házet klacky pod nohy.Nesouhlasila ani s další synovou snoubenkou...+ 2 fotky+ 3 fotky

Alžběta Habsburská, zasnoubená s polským následníkem trůnu Zikmundem II. Augustem, byla od mládí vychovávána pro roli královny. Netušila však, že od budoucího manžela se dočká jen pohrdání. Její tchyně Bona Sforza byla ještě horší...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 09. 2022 16:00

Alžběta Habsburská byla rakouská arcivévodkyně, po sňatku polská královna a litevská velkokněžna. Za Zikmunda II. Augusta se provdala v roce 1543, tedy v pouhých sedmnácti letech.

Bona Sforza, nesnesitelná tchyně Alžběty Habsburské

Zikmundova matka Bona Sforza nesla jeho sňatek s Alžbětou velmi nelibě. Chtěla ho za každou cenu anulovat, neboť vznikl proti její vůli. Kontakty mezi manžely snížila na minimum, neváhala ani vůči Alžbětě rozpoutat skandály a odstranila ze dvora její lidi, aby se neměla na koho obrátit.

Nakonec svému synovi nařídila, aby vše ukončil. Byli sice stále svoji, ale do Litvy odjel sám. Neobtěžoval se také Alžbětě psát dopisy a vůbec se choval tak, jako by byl ještě stále svobodný mládenec bez jakýchkoli závazků.

Lhostejný král Zikmund II. August

Dokonce ani po nehodě, kdy si královna vážně poranila nohu a vzniklo podezření, že se nakazila tetanem, se dopisu od svého chotě nedočkala. Rozhodla se převzít iniciativu a navzdory dobovým zvyklostem ho oslovila jako první. Prakticky ho listem prosila o to, aby se k ní vrátil co možná nejrychleji.

Zikmunda to však jen popudilo. Nenáviděl slabé a závislé ženy. Choval se k nim vždy s despektem. Jako by si tím kompenzoval podřízený vztah ke své matce. Navíc byl v Litvě jak mimo dosah manželky, tak i královny matky. A nehodlal na tom nic měnit.

Milenka Zikmunda II. Augusta

Alžběta nakonec dostala jen strohou odpověď, že jí přeje brzké uzdravení. Přesto stále neztrácela naději a napsala mu další dopis, kde ho vyzývala, aby na ni nezapomněl. Zikmund však v té době už měl v hlavě jinou ženu. Seznámil se s litevskou magnátkou Barborou Radziwiłłovnou. A zřejmě to byla skutečná, pravá a nezištná láska. Po smrti Alžběty se tajně vzali.

Zikmundova matka a polská šlechta měla i vůči tomuto svazku výhrady, žádali dokonce anulaci svatby, ale marně. V roce 1550 byla Barbora korunována polskou královnou. Po pěti měsících však zemřela na rakovinu. Jiné zdroje uvádějí, že kvůli sexuální nevázanosti to byl syfilis. To jsou ale spíše pomluvy. Stejně jako to, že ji otrávila Bona Sforza.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Zikmund II. AugustAlžběta Habsburská

Wilekahistoria.pl: Listy królowej Elżbiety Habsburżanki. To pisała do męża, który porzucił ją dla kochanki

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články