Tragický příběh Jany Greyové: Devítidenní královna prohrála boj o trůn s Krvavou Marií

Tragický příběh Jany Greyové: Devítidenní královna prohrála boj o trůn s Krvavou Marií
Zdroj: Wikimedia Commons/Paul De la Roche, Paul Mercury, CC BY 4.0

Když se patnáctiletá Jana Greyová stala v roce 1553 anglickou a irskou královnou, pořádně to namíchlo nejen katolíky, ale také jistou Marii z rodu Tudorovců, která si na trůn dělala největší nároky. Odplata na sebe nenechala čekat dlouho.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 19. 09. 2021 12:00

Jana Greyová se narodila 10. října 1537. Její matka Frances Brandonová byla nejstarší dcerou Marie Tudorovny, jejíž otcem i bratrem byli králové - Jindřich VII. a Jindřich VIII. Protože Frances byla prý i na tuto dobu krutá a na všechny hrubá, Jane se raději uvrtala do knih a studia hebrejštiny, řečtiny, latiny a dalších jazyků.

Poslední vůle Eduarda VI.

Jana měla extrémně protestantské názory, což z ní v očích těch, kteří podporovali reformaci, udělalo přirozenou kandidátku na trůn. Jenže, aby k tomu došlo, muselo se rozehrát několik složitých a nebezpečných zákulisních tahů.

I když takzvaný Třetí zákon o nástupnictví obnovil nárok Marie Tudorovny a Alžběty I. na trůn, rovněž umožnil Jindřichovi VIII. určit svého nástupce v závěti. V ní jmenoval svoje děti a pokud by žádné z nich nemělo mužského potomka, přešlo by následnictví na dědice jeho mladší sestry Marie. A tím se obloukem dostáváme k Janě.

Když umíral patnáctiletý král Eduard VI., nárok na trůn připadal jeho polorodé sestře Marii, která byla silnou katoličkou. John Dudley, vévoda z Northumberlandu, tehdy patrně vyvinul na Eduarda nátlak. Obával se totiž ztráty svého vlivu, pokud bude protestantizmus na ústupu. Přiměl krále, aby v poslední vůli předal nástupnictví mladičké Janě Greyové.

Královnou na 9 dní

Eduard VI. zemřel 6. července 1553, ale jeho smrt se tajila následující čtyři dny. Vévoda z Northumberlandu pak 10. července prohlásil za anglickou královnou Janu Greyovou. Když se poprvé dověděla o tom, že by měla usednout na trůn, teprve patnáctiletá dívka prý omdlela. Poté co se probrala, nesouhlasila s vévodovým návrhem. Nakonec mu však musela ustoupit.

Marie Tudorovna ale měla mocné spojence, od lidí v ulicích až po šlechtu. A přestože vévoda z Northumberlandu vyrazil, aby ji zajal, v průběhu několika dnů přišel o spoustu stoupenců. Během devíti dnů vlády Jany Greyové si Marie zajistila dostatečnou podporu mezi šlechtici a triumfálně vjela do Londýna. Parlament pak odvolal jmenování Jany Greyové a královnou prohlásil Marii. Ta nechala svou krátkodobou předchůdkyni uvěznit i s otcem v Toweru a John Dudley, vévoda z Northumberlandu, byl 21. srpna popraven.

Marie pak sice Janu a jejího otce nechala propustit, ale již v listopadu byla bývalá královna obviněna z toho, že trůn převzala podvodem. Dokazování nebylo těžké - svědčila o tom řada dokumentů, které podepsala jako Královna Jana. A trest? Zněl následovně: „upálena zaživa na Tower Hill nebo sťata, pokud si to královna přeje“. Upalování bylo tehdy tradičním anglickým trestem za zradu páchanou ženami.

Konec královny Jany Greyové

Než Jana skončila na popravišti, proběhlo ještě jedno povstání proti nové královně, ale nebylo úspěšné. Tak se do rukou katů dostala velká část rodiny bývalé vladařky. Ona sama se těchto událostech už nijak nepodílela. Termín popravy byl původně naplánován na 9. února 1554, ale poté byl odložen o tři dny, aby měla Jana čas konvertovat na katolickou víru. Nová královna, která si za brutální pronásledování protestantů vysloužila jméno Krvavá Marie, za ní poslala svého kaplana Johna Feckenhama. Úkolu se sice zhostil nerad, ale nakonec se prý s Janou dokonce spřátelil. O konvertování samozřejmě nemohlo být ani řeči, byla protestantkou až do posledního dne, ale dovolila mu, aby ji doprovodil na popraviště.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Allegory & Folly (@allegory.and.folly)

K vykonání trestu došlo ráno 12. února 1554 a první přišel o život Janin manžel Guildford. Když jeho ostatky vezli zpátky kolem Toweru, celé procesí prý sledovala a dvakrát vykřikla jeho jméno. A pak si došli i pro ni. Než Jana Greyová stanula před katem, podala své služce rukavice a kapesník. Muž v kápi ji požádal o odpuštění, které mu udělila a poprosila jej, ať je to rychlé.

Poté jí zavázali oči a nasměrovali na špalek, kde měla spočinout její hlava. Sama se totiž nedokázala zorientovat a vykřikla: „Co mám dělat? Kde to je?S hlavou na špalku Jana zopakovala poslední slova Ježíše Krista: „Pane, do tvých rukou poroučím svého ducha!“ A pak na její krk dopadlo nabroušené ostří. Devítidenní královna odešla do historie.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jana Greyová

Britannica.com: Lady Jane Grey

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články