Lupič gentleman: Veršující Black Bart se mstil za to, že mu ukradli zlatý důl

Lupič gentleman: Black Bart hledal zlato, přepadával dostavníky a psal básně
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Během 19. století se v Americe zrodilo mnoho legend. Velkou zásluhu na tom měli novináři, kteří se snažili vše ještě přikrášlit. Jeden z příběhů pojednává o lupiči gentlemanovi s přezdívkou Black Bart.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 06. 2022 14:00

Skutečné jméno bandity gentlemana bylo Charles Boles. Narodil se v roce 1829 v anglickém Norfolku. Měl spoustu sourozenců - šest bratrů a tři sestry. Když mu byly dva roky, přestěhovala se rodina do Jefferson County v New Yorku, kde si Charlesův otec koupil pozemek.

Zlatá horečka

Charles ale v novém domově dlouho nevydržel. Jakmile byl plnoletý, spolu s bratry Davidem a Jamesem se vydal vstříc štěstí. Někdo by ale řekl, že spíše vstříc bludu. I je zasáhla zlatá horečka. Domů se však vrátili bez jediného zrnka zlata. David a James navíc těžce onemocněli a zemřeli. Charles se v roce 1860 oženil a za pár let mu po dvorku běhaly čtyři děti.

O dva roky později vstoupil do armády. Díky dobrým výsledkům ho povýšili do hodnosti poručíka. Po návratu ale opět vydržel doma jen chvíli. Lákalo ho zkusit znovu štěstí se zlatem. Nedařilo se mu. A aby toho nebylo málo, zaměstnanci firmy Wells, Fargo and Company mu ukradli jeho malý důl. Nejprve jej chtěli koupit, ale když odmítl, odřízli ho od přístupu vody a donutili k odchodu. To v něm probudilo touhu po pomstě.

Zrození Black Barta

Nápad na přezdívku Black Bart vzešel z příběhů The Case of Summerfield, které byly publikovány v novinách Sacramento Union. Vystupoval v nich bandita oděný v černém, s dlouhými tmavými vlasy, plnovousem a divoce planoucíma očima. Okrádal dostavníky firmy, jenž Charlesovi pila krev. Kdo se s ním setkal, byl strachy bez sebe.

I Black Bart měl svůj vlastní styl. Na hlavě měl nasazený pytel od mouky s vyříznutými otvory a na tom buřinku. Oblékal se do tmavého pláště a promlouval velmi hlubokým hlasem. Při loupení mu dělala společnost jen puška. Na prázdných vacích od peněz zanechával, coby podpis, písmeno T a také několik veršů. Nikdy nebyl hrubý, ba naopak. A jelikož se bál koní, spoléhal se pouze na své rychlé nohy.

Dopadení lupiče gentlemana

Během osmi let si Black Bart přišel na osmnáct tisíc dolarů. Past sklapla až třetího listopadu 1883. Snažil se okrást kočího McConnella, ale byl pomalejší než u něj bývalo zvykem. McConnel se s kumpánem vydal po jeho stopách a dostihli ho u okraje lesa, jak za sebou tahá těžkou ocelovou bednu. McConnel sice vystřelil, ale netrefil se, až jeho společník dokázal banditu trefit kulkou do ruky.

Bart raději všeho zanechal a uprchl. Jeho úkryt ale dokázal vypátrat detektiv přepravní společnosti, kterou lupič neustále okrádal. Black Bart byl již sice dávno pryč, zapomněl si tam však kapesník s logem prádelny F.O.X.7. Vyšetřovatel James Hume poté navštívil asi sto prádelen v San Franciscu, až našel tu, do níž chodil samotný Black Bart. Pak už bylo jen otázkou času, než zjistil jeho adresu a zatkl ho.

Veršující lupič Black Bart

Byl odsouzen k šesti letům vězení, ale díky dobrému chování se dostal na svobodu o dva roky dřív. Pobyt za mřížemi se však podepsal na jeho zdraví. S rodinou se už nikdy neviděl. Říká se, že buď začal pracovat jako lékárník, kterým se ve vězení vyučil, nebo emigroval do Japonska.

Ještě předtím se ho novináři ptali, zda bude pokračovat v trestné činnosti. On jim na to rázně odpověděl, že již nebude páchat žádné zločiny. Totéž platilo i pro jeho zálibu v poezii. Chcete vědět, jak mu to vlastně šlo? Posuďte sami...

Na chleba jsem dřel dlouho a tvrdě.

Toužil jsem také po uznání a bohatství. 

Teď mi už nikdo nebude šlapat na kuří oko. 

Vy načesaní z∗∗∗vysynové.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Black Bart (outlaw) 

Tohistoria.pl: Black bart - bandyta i gentleman 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články