Psanec George „Velký nos“ Parrott: Po smrti z něj udělali květináč, popelník a pár hezkých bot

Psanec George „Velký nos“ Parrott: Po smrti z něj udělali květináč, popelník a pár hezkých bot
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Každý psanec si určitě přál, aby se o něm po smrti vyprávěly příběhy, jak se bil až do poslední kulky, anebo koho se mu podařilo okrást či zabít. George Parrott, lupič s přezdívkou Velký nos, se také dočkal posmrtné slávy, jenom v tak trochu jiném duchu. Stal se z něj květináč, popelník a boty.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 11. 2021 11:00

George Parrott byl aktivní v druhé polovině devatenáctého století, kdy se svým gangem kradl koně, přepadával povozy na silnicích a loupil ve vlacích. Svůj osud si zpečetil vraždou dvou policistů, kteří se je snažili v roce 1878 dopadnout po jedné neúspěšné akci.

Do vězení jej dostala pýcha

Parrott žil po vraždě zástupce šerifa Roberta Widdowfielda a vyšetřovatele společnosti Union Pacific Henryho Vincenta jako svobodný muž. Jenomže se rád chlubil a po pár pivech neváhal prozradit, koho sprovodil ze světa. Někdo z jeho posluchačů si to nenechal pro sebe, zřejmě měl v sobě špetku svědomí, a vše nahlásil příslušným úřadům.

Zanedlouho se vrah ocitl ve vězení. Pokusil se sice uniknout před trestem smrti, ale bachaři jej stačili včas odchytit. A aby se podobná situace neopakovala, oběsili jej na nejbližším telegrafním sloupu. Popravu sledoval i lékař John Osborne, který se rozhodl, že psancův odkaz bude živý i po smrti. Ovšem takovým způsobem, jenž nikdo nečekal.

Dekorace z George Parrotta

Jelikož si nikdo nepřišel vyzvednout Parrotovu mrtvolu, rozhodl se Osborne poslat jeho hlavu svému příteli, doktoru Thomasi Magheemu, jenž se zabýval studiem mozků kriminálníků. Ten zase věnoval horní část lebky své patnáctileté asistentce Lillian Heath, z níž se později stala úplně první lékařka ve Wyomingu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený American Heritage Center (@ahcwyo)

Lillian prý měla zmiňovanou část lebky používat jako popelník, zarážku do dveří i květináč. Osborne také nezapomněl vytvořit odsouzencovu posmrtnou masku. Z kůže si zase nechal vyrobit boty, na kterých měly být ponechány bradavky, aby bylo na první pohled jasné, že jde o lidskou kůži. Obuvník se nakonec jeho přáním neřídil. Osborne si ale i tak tohoto neobvyklého kousku vážil natolik, že si boty vzal v roce 1893 na inauguraci, kde byl jmenován guvernérem. Zbytek rozřezaného těla skončil v sudu se solným roztokem.

Odpočívej v pokoji, nebo na kusy?

Dnes lze kousky Parrottovy lebky, posmrtnou masku a boty vidět v Muzeu Carbon County ve Wyomingu. Možná Georgea stihl opravdu spravedlivý trest. Za své činy neodpočívá v pokoji, ale doslova na kusy. A zřejmě tomu už ani jinak nebude.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Big Nose George

Allthatsintetresting.org: Meet Big Nose George, The Wild West Outlaw Who Was Killed And Turned Into Shoes

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články