Polský silák, který inspiroval Supermana: Zishe Breitbart dokázal trhat řetězy a uzvednout slůně

Železný muž Zishe Breitbart: Polský silák dobyl svět. Pak kvůli infekci přišel o nohy a zemřel
Zdroj: Wikimedia Commons/National Photo Company, Public domain
Zishe Breitbart byl vskutku pozoruhodný umělec. Již od mládí vykazoval nadlidskou sílu. Kariéra v cirkuse pro něho byla jasnou volbou.Na svých představeních prováděl Zishe Breitbart neobyčejné věci. Nechal po sobě jezdit motorkami i auty. Uměl také rozkousat železné obruče, uzvednout slůně a utáhnout kočár plný lidí.Největší slávu zažil Zishe Breitbart v Americe. Tam si ho také všimli Jerry Siegel a Joe Schuster, kteří pak podle něho vytvořili legendárního Supermana.Život skutečného muže z oceli ukončila nehoda, ke které došlo během představení. Bodl se do nohy, rána se mu zanítila a následně zemřel na otravu krve.+ 2 fotky+ 3 fotky

Siegmund Zishe Breitbart se narodil v roce 1893 poblíž polské Lodže. To, že bude mít poněkud zvláštní schopnosti, se zjistilo poměrně brzy. Již jako dítě se vyznačoval nebývalou silou. Rád pomáhal svému otci, který byl kovářem. V pozdějším věku mu učarovaly souboje siláků v cirkusech.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 05. 2023 16:00

A jelikož se nemohl své budoucnosti dočkat, utekl z domu a přidal se ke kočovným umělcům. Nejprve začal zvedat kameny, pak přešel k činkám a zápasům. Lidé mohli jeho vystoupení vidět po celém Polsku. A to ho povzbudilo k rozšíření repertoáru - začal bojovat s medvědy, rozbíjet si o hruď kamenné desky a rozkousávat železné obruče.

Silák Zishe Breitbart

Svou profesionální kariéru zahájil na začátku první světové války. V roce 1914 byl během bojů zajat Němci. Podařilo se mu utéct, znovu ho ale dopadli v Berlíně, kde také putoval do vězení. Tam všechny ohromil svými mimořádnými schopnostmi. To mu nakonec zajistilo i svobodu. Začal putovat od města k městu, až dostal nabídku na angažmá v cirkuse Paula Bushe.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený ESD (@baack_in_blaack)

Breitbart byl brzy prohlášen za "železného krále". Trhal řetězy, jako by byly z papíru, žvýkal mince, holýma rukama zatloukal hřebíky a ocel ohýbal jako měkkou gumu. Takový talent si nenechali ujít reportéři předních zahraničních novin. Vždyť kdo jiný dokázal držet dva divoké koně tak silně, že se nemohli ani pohnout? A co teprve zvednout nad hlavu slůně a táhnout vozík plný lidí? A zlatý hřeb večera? Po speciální plošině umístěné na jeho těle se projelo auto.

Železného krále později vystřídal "nový Samson". Biblická postava využívající svou nadlidskou sílu v boji s nepřáteli Izraele. Nyní se Zishe objevoval na pódiu v hedvábném kabátě s vyšitou Davidovou hvězdou. V letech 1923-24 navštívil USA a Kanadu. I tam jeho výkony vyvolaly senzaci a nadšení. Mezi diváky se objevili i Jerry Siegel a Joe Schuster, kteří později vytvořili komiksového Supermana. Zishemu se dokonce podařilo získat americké občanství a stal se také tváří korespondenčního fitness kurzu.

Jediněčný muž z oceli

Zishe Breitbart zemřel 12. října 1925. Jeho skonu předcházelo osm týdnů utrpení. V průběhu vystoupení si poranil nohu, došlo k infekci a otravě krve. I když silák podstoupil řadu operací a přišel o obě nohy, nepovedlo se ho zachránit.

Téměř okamžitě se objevili jiní siláci, kteří chtěli zaujmout jeho místo. Dokonce si bez skrupulí přivlastňovali jeho přezdívky. Jedno ale nedokázali - dostat se na stránky komiksu. Ten úplně první příběh se Supermanem vyšel v roce 1938.

Již na prvních stránkách lze vidět spojitost muže z oceli se životem Zishe Breitbarta. Obálka zobrazuje hlavního hrdinu, jak zvedá nad hlavu auto. Dále se dozvídáme, že tento silák uměl trhat řetězy, dokázal zastavit lokomotivu a na hlavě si ohýbal koleje. Některé z obrázků byly vytvořeny přímo na základě Zisheho fotografií. S tím se ani jeden z oněch nových, rádoby ocelových mužů, chlubit nemohl...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Zishe Breitbart

Ciekawostkihistoryczne.pl: Zishe Breitbart. Król Żelaza

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články