Hygiena před intimními hrátkami: Nemyté ruce mohou způsobit zánět močových cest, problém je i ručník

Hygiena před sexem: Nemyté ruce mohou způsobit zánět močových cest, problém je i ručník
Zdroj: Freepik

Pandemie covidu nás naučila v hojné míře používat dezinfekční gely a trávit dlouhé minuty u umyvadla. A to je dobře. Hygiena rukou by měla být i nedílnou součástí sexuálního života. Bez mýdla a vody se nepouštějte ani do předehry.

Lucie Daniel
Lucie Daniel 15. 02. 2024 14:00

Co uděláte jako první, když se schyluje k sexu? Možná jdete „na malou“. Nebo si vyčistíte zuby. Každý má nějaký ten svůj rituál. Zařaďte do něj i mytí rukou, předejdete tak spoustě zdravotních potíží. Především předehra, zvlášť vzájemná masturbace, začíná drážděním pohlavních orgánů prsty. A teď si představte, že to děláte špinavýma rukama. Co všechno se může stát a proč je tak moc důležité nejdřív navštívit koupelnu?

Špatná hygiena rukou nahrává infekci močových cest

Čisté ruce pomáhají zabránit přenosu různých mikroorganismů a snížit riziko infekce močových cest, za kterou obvykle stojí bakterie Escherichia coli. Možná vás to překvapí, ale na její přenos stačí pouhé podání ruky.

Pokud se tahle breberka dostane do pochvy, v krajním případě může způsobit zánět pobřišnice nebo břišní absces, v dlouhodobém měřítku pak například i neplodnost. Ale ona ani sama infekce močových cest není nic pěkného. Doprovází ji křeče v podbřišku, časté nucení k močení a zároveň neschopnost moč vyloučit. Navíc se vyznačuje vysokou mírou recidivy.

Podle vědců se 40 % infikovaných osob během šesti měsíců po prodělání první infekce potýká s další. Takže ano, je jedno, jestli si hrajete s erotickými pomůckami nebo svého milence necháte, aby ukazováčkem dráždil váš klín. Nebezpečí číhá všude a ruce jsou to první, co je nutné před sexy hrátkami všeho druhu důkladně umýt. Nejen z tohoto důvodu.

Intimní místa dráždí i zbytky kosmetiky

Krémy, mastičky, tělová mléka, ale i pudry a oční stíny. Někdy zbytkové látky z drogerie a kosmetiky na konečcích prstů zkrátka zůstanou. Jakkoli neškodně to zní, intimní oblasti podráždí stejně jako drátěnka na mytí nádobí. Naruší přirozenou kyselost v pochvě, která se pohybuje v rozmezí od 3,8 až 4,2 pH, postarají se o začervenání okolí, štípání v intimních oblastech a alergické reakce.

Určitě není nutné připomínat, že dobrá hygiena rukou podporuje pocit čistoty a pohodlí mezi romantickými partnery, eliminuje potenciální zdroje nepříjemných pachů a přispívá k příjemnější sexuální zkušenosti. Nepodceňujte ji.

Jak si správně umýt ruce

Před sexem si omyjte ruce jemným mýdlem a čistou vodou. Ujistěte se, že mýdlo pokrývá všechny oblasti. Pečlivě vydrbejte dlaně a hřbety rukou (až po zápěstí) a také věnujte pozornost prostoru mezi prsty. Loktem uzavřete přívod vody a ruce osušte papírovou utěrkou. Pokud používáte ručník, ujistěte se, že je čistý a suchý.

Studie odhalily, že se v textiliích tohoto typu objevuje bakterie rodu Moraxella, jež se spojuje s respiračními infekcemi, zvýšenou teplotou, únavou, bolestmi kloubů, ucpaným nosem, svěděním, výtokem z očí a kýcháním. O takový „sex ve třech“ jistě nestojíte.

Zdroje informací:
ncbi.nlm.nih.gov
kao.com
ncbi.nlm.nih.gov

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články