Ivana Jirešová trpí nepříjemným syndromem: Prsty na rukou se jí neprokrvují a léčba neexistuje

Ivana Jirešová trpí raynaudovým syndromem: Prsty na rukou se jí neprokrvují
Zdroj: Se souhlasem Vlaďky Kouřilové
Herečka Ivana Jirešová trpí syndromem bílých prstů. Fotografii sdílela na svých sociálních sítích.Herečka Ivana Jirešová po návratu z realityshow Survivor.Herečka Ivana Jirešová je aktuálně v období, kdy se snaží nabrat shozené kilogramy. Takhle to Ivaně Jirešové slušelo na módní přehlídce návrhářky Vlaďky Kouřilové.+ 6 fotek+ 7 fotek

Herečka Ivana Jirešová (46) promluvila v rozhovoru pro Lifee o nepříjemné nemoci, kterou trpí od dětství. Raynaudový syndrom neboli syndrom bílých prstů, jí značně komplikuje život, protože v prstech nemívá cit a ruce jsou bolavé. Jak herečka situaci řeší a co jí poradil lékař? Které potraviny zařadila Ivana do svého jídelníčku? A proč se syndrom s přibývajícími roky zhoršuje? 

Veronika Nováková
Veronika Nováková 24. 04. 2024 12:00

Herečka Ivana Jirešová (46) nedávno fotografii svých prstů postižených Raynaudovým syndromem sdílela na sociálních sítích. V prstech dochází vlivem počasí k přechodnému zúžení cév a části končetiny se zbarví do mrtvolné bílé barvy. "Odmalička jsem měla zmrzlé prsty. Nevím, čím to je, ale mám pocit, že co jsem starší, tak se to zhoršuje. Možná je to hormony, zatím jsem nezkoumala, proč tomu tak je," krčí rameny Ivana, které možná nepomohl ani pobyt na exotickém ostrově v rámci reality show Survivor. Zhubla totiž na 47 kilogramů a její tělo mohlo trpět extrémním vyčerpáním.

Ivana Jirešová trpí syndromem bílých prstů

Herečka Ivana Jirešová se musela s nepříjemnostmi potýkat nedávno během natáčení cestovatelského pořadu Bedekr. V době, kdy jsme s ní měli možnost mluvit, už ale její prsty měly opět tělovou barvu. "I když je venku teplo, tak přehnaně reaguji na změnu teploty – ať už je to v místnosti nebo venku. Prsty se mi odkrvují a potom samozřejmě bolí. Ta bílá místa navíc vůbec necítím," popisuje Ivana své nesnáze. "Nejsem například schopná si pořádně zapnout knoflíky, to skoro nejde," dodává křehká herečka.

Doktor mi předepsal léky, zabírá také zázvor

Svůj zdravotní problém už Ivana pochopitelně konzultovala s lékařem, ale závěry nejsou příliš povzbudivé. "Doktor mi řekl, že se s tím nic zásadního dělat nedá. Jsou dva druhy tohoto onemocnění – z toho horšího je revma, já mám ten lehčí průběh. S tím se prostě musím naučit žít," říká herečka odhodlaně. "Dostala jsem od pana doktora prášky, které jsou na zpevnění cév, kapilár, ale já je zatím neužívám. Samozřejmě, že průběh nemoci zlepšují také zahřívací potraviny, jako je například zázvor, skořice nebo chili. To dělám," radí Jirešová ostatním, kteří trpí stejnou diagnózou. "Ale stává se, že tělo mám hezky prohřáté a do rukou to jde pomaleji."

Prevencí jsou kožené rukavice i na jaře

Jak konstatuje Ivana Jirešová, své tělo bere takové, jaké je, a snaží se mu co nejvíce vycházet vstříc. "Zatím se s tím učím pracovat. Nakupuji víc kožených rukavic, i když už je jaro. Je důležité, abyste ruce drželi v teple, ale já často cestuji a rukavice ztrácím, proto jich mám víc a snažím se je mít stále u sebe – v kabelkách, v autě," vzkazuje herečka závěrem.

Na fotografii prstů Ivany Jirešové a také její aktuální formu po absolvování realityshow Survivor se můžete podívat v naší fotogalerii.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články