6 příznaků, že si vaše tělo žádá více soli

sůl
Zdroj: Pixabay.com

Ruku na srdce – většina z nás extra sůl nepotřebuje. Spíš se potýká s přesným opakem. Nadměrné solení zvyšuje krevní tlak a bere kostem vápník. Jak poznat, že naše tělo prosí o další sodík?

Jana Jánská
Jana Jánská 07. 11. 2017 16:06

Ještě než si stanovíte diagnózu a začnete své pokrmy opatřovat sněhobílou vrstvou, v každém případě se poraďte s lékařem. Pomůže vám stanovit bezpečnou míru solení s ohledem na váš zdravotní stav.

Kdy je zvýšení soli žádoucí?

1. Máte velkou fyzickou zátěž

Pocením se tělo zbavuje sodíku. Při nadměrné fyzické zátěži (intenzivním cvičení, co trvá déle než hodinu) se tak může vyskytnout jev zvaný hyponatrémie. S výrazným poklesem sodíku v krvi se dostaví závratě, slabost či zmatenost, v krajním případě smrt. Uvedl to doktor Joy Dubost, vědec a registrovaný dietetik. Zobněte si proto po cvičení něčeho slaného, ať tomuto stavu předejdete.

2. Žijete v horkém a vlhkém prostředí

Na vině je opět nadměrné pocení. Spolu s ním odchází z organismu sodík. Pocítíte-li bolesti hlavy nebo šílenou žízeň, slupněte něco slaného. Vyhnete se tak hyponatrémii.

3. Trpíte touto nemocí

Nefropatie, kterou máme na mysli, se projevuje nadměrným úbytkem soli v moči. Pokud vám lékař toto onemocnění ledvin diagnostikuje, musíte více než kdokoliv jiný bedlivě sledovat hladinu sodíku ve vašem těle. Nestihnete-li doplňovat jeho zásoby, můžete se ozvat již zmíněná hyponatrémie.

4. Berete diuretika

Urychlují odchod moči z těla. A tím i ztrátu sodíku. Ačkoliv se často předepisují lidem s vysokým krevním tlakem, pro něž mohou být vyšší dávky soli nebezpečné, někdy i oni potřebují hladinu sodíku dorovnat.

5. Jste starší a vaše mysl už tolik neslouží

Podle studie publikované v časopisu Journal of Nutrition, Health, and Aging mohou senioři (zvlášť ti nad 80 let) zlepšit svou mozkovou aktivitu zvýšením denní dávky soli. Je ale třeba podotknout, že na tuto studii budou navazovat další. Ještě než si život pořádně osolíte, prodiskutujte možnosti se svým lékařem.

6. Objevily se u vás příznaky tohoto vzácného syndromu

Přijímáte dostatek sodíku, jenže vaše ledviny ho neumí zpracovávat, takže končí v moči. Diagnóza? Bartterův syndrom. Projevy zahrnují zvracení, intenzivní chutě na slané či záchvatové žízně. Nesnažte se ale problém vyřešit sami. Prodiskutujte nezvyklé stavy s lékařem, který vám poskytne odborný pohled na to, jak je správně řešit.

Zdroj: Prevention

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články