7 způsobů, jak si zamilovat čaj v létě

Rozpálené tělo a ledová pochoutka ve sklenici jsou tou nejlepší letní kombinací.
Zdroj: Vegetarianventures.com /Sugarandcharm.com / Earthsprout.com

Uzrál čas na čajový dýchánek – je totiž půlka července! Pokud vám na tom něco nesedí, sjeďte myší o kousek níže. A zchlaďte své hrdlo dobrotami ve sklenici.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 14. 07. 2016 10:40

1. Ibiškový s agávem

Vegetarianventures.com

Ingredience:

1 hrnek šťávy z citronu + pokrájené plátky citronu na ozdobu + 1/3 hrnku agávového sirupu + 3 a 1/3 hrnku filtrované vody + 4 hrnky vychlazeného ibiškového čaje + hrst čerstvých mátových lístků na ozdobu + ½ hrnku borůvek na ozdobu

Postup:         

V malém hrnci smíchejte 1/3 hrnku vody s 1/3 hrnku agávového sirupu. Přiveďte směs za stálého míchání k varu a nechte ji probublávat zhruba 3 minuty. Směs odstavte a vlijte do připraveného džbánu. Přidejte citronovou šťávu, 3 hrnky vody a nakonec ibiškový čaj. Dozdobte mátou, borůvkami a plátky citronu.

***

2. Koktejl z čaje Earl Grey

Sugarandcharm.com

Ingredience:                          

Asi 200 ml studeného čaje Earl Grey + 40 ml ginu + 40 ml medového sirupu (recept níže) + 15 ml čerstvě vymačkané šťávy z citronu + 2 snítky levandule

Postup:                                   

Vychlaďte 4 hrnky čaje Earl Grey v lednici. Nyní si připravíme medový sirup: povařte 5 hrnků vody s 1 hrnkem medu a počkejte, dokud se med nerozpustí. Směs poté vychlaďte v lednici. Nakonec dejte všechny ingredience do šejkru s 2 snítkami levandule a ledem. Protřepte a přelijte led ve sklenici. Dozdobte levandulí.

***

3. Jasmínový čaj prodchnutý kefírem a broskvemi

Midlifecroissant.com

Ingredience:                  

3 sáčky jasmínového čaje + 1/3 hrnku vroucí vody ­+ 1 hrnek bílého nedoslazovaného kefíru + 1 mražený banán + ½ hrnku mražených broskví + 2 lžíce medu

Postup:                      

Přelijte sáčky s jasmínovým čajem vroucí vodou a nechte je louhovat od 5 do 10 minut. Odstraňte sáčky a nechte čaj kompletně vystydnout. Smíchejte všechny přísady v mixéru typu blender a rozmixujte dohladka.

***

4. Matcha frappé              

Earthsprout.com

Ingredience:                      

1/3 hrnku rostlinného mléka dle libosti + ½ lžíce sypaného zeleného matcha čaje + ½ vanilkového lusku + špetka soli + 1 lžíce medu (javorového sirupu nebo kokosového cukru) + špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku + kostky ledu + 1 hrnek kokosového mléka

Postup:                    

Rozmixujte všechny ingredience vyjma ledu a kokosového mléka v mixéru typu blender dohladka. Rozdělte zelené mléko do dvou sklenic, přidejte jemně nadrcený led, přilijte kokosové mléko a dozdobte matcha práškem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.

***

5. Ledový čaj s nektarinkami a bazalkou

Whatshewhaving.com

Ingredience:                                  

4 sáčky černého čaje + 4 nektarinky + 1/3 hrnku cukru + 5–10 lístků bazalky

Postup:                                       

Máčejte sáčky čaje v horké vodě 5 minut a vyhoďte je. Mezitím přiveďte pokrájené nektarinky s cukrem k varu s 1 hrnkem vody, ¼ nektarinek si dejte stranou. Směs mírně vařte 10 minut, pak vypněte sporák a přidejte bazalkové lístky. Po 5 minutách je vyhoďte a přelijte směsí led ve sklenici. Čaj vychlaďte a dozdobte plátky nektarinek, které jste si vyšetřili.

***

6. Vanilkové chai latté          

Thegrantlife.com

Ingredience:                              

1 sáček chai čaje + 1 hrnek vody + 2 lžíce vanilkového sirupu + 1 hrnek mléka + hrst ledu + šlehačka a karamel navrch

Postup:                                       

Ponořte čajové sáčky do horké vody a nechte je louhovat 5 minut. Sáčky vyhoďte a počkejte, až čaj vystydne. Vlijte ho do sklenice s ledem a vanilkovým sirupem. Nakonec přidejte mléko. Vše zamíchejte, dozdobte šlehačkou a karamelem a pochutnejte si!

***

7. Ledový mangový čaj          

Binjalsvegkitchen.com

Ingredience:                              

2 zralá manga + 4–5 hrnku vody + 2–3 lžičky sypaného černého čaje + 1 lžíce citronové šťávy + 4–5 lžic cukru + mátové lístky na ozdobu + plátky citronu na ozdobu + kostky ledu

Postup:                   

Oloupaná manga nakrájejte na kostky, rozmixujte a dejte stranou. Zahřejte vodu v pánvi a až začne vřít, přidejte černý čaj a cukr, směs rozmíchejte a vařte ji 2 minuty. Přeceďte ji a nechte vychladnout. Přidejte citronovou šťávu a čaj vychlaďte v lednici. Nakonec smíchejte čaj s mangovým pyré, rozdělte směs do sklenic, vhoďte pár kostek ledu a dozdobte mátou a citronovými plátky.

Zdroj: BuzzFeed

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Související články

Další články