Američani v čele s Beyoncé propadli batátům. Dejte si bramborové kari nebo lívanečky na hezčí pleť

Pečené batáty s jogurtovým dipem máte hotové cobydup!
Zdroj: RedOnline.co.uk

Když se v Americe něco chytne, musí to stát za to. Newyorčani aktuálně propadli batátům, tedy sladkým bramborám. A jestli kvůli Beyoncé, která chutné hlízy zařadila do své 22denní veganské očisty, nebo pestré škále obsažených vitaminů, je fuk. Sladké brambory jsou skvělou prevencí proti rakovině, posilují imunitu a zlepšují kvalitu pleti.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 13. 02. 2018 21:05

Ještě nekončíme – oranžové až nachové hlízy jsou zásobárnou betakarotenu, který působí proti rakovině žaludku, slinivky břišní, úst a dásní. Díky vysokému obsahu vitaminu B6 pomáhají i v prevenci srdečních onemocnění, mrtvice, deprese a nespavosti.

Batáty fungují také coby lidská nabíječka, která dodá energii a vylepší náladu. Může za to výrazný podíl vitaminu D. A pokud hubnete, nebo si snažíte udržet postavu, nízkokalorické sladké brambory vás zasytí, aniž by se přeměnily v tukové polštářky. Inu, batátové hody mohou začít!

Pečené sladké brambory s jogurtem a pažitkou

RedOnline.co.uk

Počet porcí: 4

Doba na přípravu: 55 minut

Ingredience:

4 sladké brambory

40 g piniových oříšků

Špetka uzené papriky

Půlka stroužku česneku

250 g kokosového (nebo přírodního) jogurtu

2 lžíce olivového oleje

Kůra a šťáva z poloviny citronu

½ lžíce nasekané pažitky

eb45a1a20fa4d3041ee4731b29a1

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C. Propíchněte všechny brambory vidličkou a pečte je se slupkou 40 minut na horním roštu trouby. Až budou měkké, vyjměte je z trouby a nechte je vychladnout tak, abyste se jich mohli bezpečně dotknout.

2. Mezitím si připravte dresink. Smíchejte česnek se špetkou mořské soli pomocí hmoždíře. Vmíchejte jogurt, olivový olej, citronovou kůru a šťávu, nasekanou pažitku a čerstvě namletý pepř. Dresink je hotový.

3. Těsně před servírování hodně rozpalte pánev. Rozprostřete na ní piniové oříšky a prohazujte je, dokud nezezlátnou. Přisypejte čtvrtinu lžičky mořské soli a uzenou papriku a ještě jednou s pánví zatřeste.

4. Umístěte brambory na talíř a zalijte je dresinkem. Nakonec přisypejte piniové oříšky a nasekanou pažitku.

***

Salát se sladkými bramborami, kapustou a lískovými ořechy

RedOnline.co.uk

Počet porcí: 2                                                           

Doba na přípravu: 35 minut

Ingredience:

10 g kokosu nasekaného na malé, tenké plátky

100 g sladkých brambor

Kokosový olej

40 g červené quinoy

40 g černé quinoy

55 g opečených lískových ořechů nasekaných na různé kousky

80 g kapusty bez stonků

15 g semínek z kustovnice čínské

10 g soli

½ oloupaného avokáda

5 g javorového sirupu

25 g červeného vinného octa

75 g olivového oleje

2 lžíce lískooříškového oleje

Pepř dle chuti

Postup:

1. Předehřejte si troubu na 190 °C.

2. Na pečícím papíře jemně pečte 3–4 minut kokos a poté zkombinujte ho s opečenými lískovými ořechy. Dejte směs stranou. Oloupejte sladké brambory a naporcujte je na dvoucentimetrové kostičky.

3. Brambory pokapejte 20 g kokosového oleje a posypte solí a pepřem. Vložte je do trouby na 15 minut. Budou hotové, až získají světle hnědý povrch. Smíchejte červenou a černou quinou, zalijte je vodou a 1 lžičkou mořské soli. Směs přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte ji 12–15 minut.

4. Zatímco se quinoa a brambory připravují, odstraňte stonky u kapusty a nakrájejte ji na dvoucentimetrové plátky. Vyjměte avokádovou dužinu a nakrájejte ji na kostičky.

5. Promněte kapustu v kokosovém oleji, dokud listy nezměknou. Spojte ji se sladkými bramborami a quinou. Teď už jen přidejte ingredience na dresink a vše posypejte opečenými ořechy, kokosem a kustovnicí čínskou.

***

Lívanečky ze sladkých brambor s medem

RedOnline.co.uk

Počet porcí: 12 lívanečků

Doba na přípravu: 30 minut

Ingredience:

1 malá sladká brambora

2/3 většího hrnku ovesného mléka (200 ml)

1 větší hrnek hnědé rýžové mouky (200 g)

2 lžíce medu

1 lžička mleté skořice

Kokosový olej na vymazání

afeab3a26358a2032a61a628f49253d5

Postup:

1. Oloupejte sladkou bramboru a nakrájejte ji na malé kousky. Ty poduste nebo povařte asi na 10 minut, dokud nezměknou.

2. Dejte bramboru do mixéru typu blender s ovesným mlékem, moukou, medem a skořicí. Přísady rozmixujte dohladka.

3. Vymažte pánev kokosovým olejem a hodně ji rozpalte. Vlijte do ní těsto a lžící ho vytvarujte dokulata. Lívaneček smažte 2–3 minuty, dokud se těsto nebude rozlévat a začne držet tvar.

4. Lívaneček otočte a smažte ho, dokud neztuhne. Stejným způsobem pokračujte i u ostatních lívanečků.

***

Bramborové kari

RedOnline.co.uk

Počet porcí: 4

Doba na přípravu: 35 minut

Ingredience:

3 lžíce slunečnicového oleje

2 velké cibule nakrájené na kostičky

1 celá skořice

Semínka z 8 kardamomových lusků

Bobkový list

5cm kořen zázvoru, oloupaný a velmi najemno nakrájený

2 zelené chilli papričky, rozpůlené, vypeckované a najemno nakrájené

4–5 švestkových rajčat nakrájených na kousky

500 g sladkých brambor, oloupaných a nakrájených na kostky

400 ml kokosového mléka

Sůl a pepř

50 ml plnotučného mléka (nepovinné)

2 lžíce nasekaného koriandru

a5a615b4ca80d8bbaa5551aa86d

Postup:

1. Rozehřejte olej ve středně velkém kastrolu a nechte na něm změknout cibuli. Plotýnku nerozpalujte ani na nejvyšší, ani na nejnižší teplotu. Přidejte skořici, kardamom, bobkový list, zázvor a chilli a vše společně vařte další 3 minuty. Připojte rajčata a celou směs za občasného míchání vařte ještě 4 minuty.

2. Mezitím přiveďte k varu kokosové mléko s bramborami a kořením, směs vařte 20 minut. Pokud by se vám zdála suchá, přilijte ještě plnotučné mléko. Až budou brambory měkké, přihoďte rajčatovou směs a vše prohřejte. Při servírování nezapomeňte na trochu barvy v podobě koriandru.

Cukrářská hvězda Besky o toxickém prvním manželství: Otřesná životní zkušenost probíhala i během MasterChefa

Cukrářská hvězda Besky o toxickém prvním manželství: Otřesná životní zkušenost probíhala i během MasterChefa

Související články

Další články