Britští vědci: Jak na perfektní šálek čaje, ze kterého budete mít smyslový požitek

Čaj slaví 358. narozeniny v Británii, v zemi, která z něj udělala kult.
Zdroj: Jamieoliver.com
Minulý měsíc to bylo přesně 358 let, co si Britové osvojili jeden z jejich netypičtějších návyků – pití čaje. A protože se těší oblibě celosvětově, pustili se vědci do pátrání po dokonalém šálku čaje.Toužíte si jeden takový připravit? Pak se držte následujících kroků: Číslo jedna: Vlijte 200 ml vařící vody do hrnku se sáčkovým čajem a nechte ho louhovat dvě minuty.Číslo dva: Odstraňte sáček a přidejte 10 ml mléka.Číslo tři: Přidejte cukr.+ 2 fotky+ 3 fotky

Minulý měsíc to bylo přesně 358 let, co si Britové osvojili jeden z jejich netypičtějších návyků – pití čaje. A protože se těší oblibě celosvětově (my Češi nedáme dopustit na ovocné), pustili se vědci do pátrání po dokonalém šálku čaje. Našli? Našli! Naučte se připravovat tento horký nápoj jako profesionálové. A mějte z něj smyslový požitek.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 17. 10. 2016 10:05

Zelený čaj byl londýnským kavárnám poprvé představen krátce před obnovou monarchie v Anglii, Skotsku a Irsku v roce 1660. Od té doby je tento horký nápoj nedílnou součástí britské kultury. I dnes, v hektické moderní době, si Britové najdou čas, aby si odpoledne uvařili šálek svého Earl Grey s mlékem a zakousli k němu sendvič nebo sušenku.

Takzvaný „čaj o páté“ je typický především pro Británii, horký nápoj z čajových lístků je ale velice oblíbený v mnoha koutech světa. A protože oslavil 358. narozeniny, rozhodli se výzkumníci objevit recept na perfektní šálek čaje.

Experimentem se odborníci z Northumbria University zabývali 180 hodin, aby stanovili ideální poměr surovin a teplotu. S pomocí dobrovolníků, kteří ochutnali na 285 hrnků čaje, našli ten nejlahodnější.

Yourteamaven.com

Toužíte si jeden takový připravit? Pak se držte následujících kroků:

Krok číslo jedna: Vlijte 200 ml vařící vody do hrnku se sáčkovým čajem a nechte ho louhovat dvě minuty.

Krok číslo dva: Odstraňte sáček a přidejte 10 ml mléka.

Krok číslo tři: Přidejte cukr.

Krok číslo čtyři: Nechte čaj v klidu šest minut, aby dosáhl ideální teploty 60 °C.

Pozor, ať na čaj nezapomenete! Pokud klesne jeho teplota pod 45 °C, smyslový požitek z čaje bude tentam.

Čaj zaujímá v historii Velké Británie velké místo – v minulosti měl dopady na společenskou třídu, daně, dovoz, pašování i tradice. Podle výzkumu z City University of London konzumuje čaj 70 % Britů, když čelí nějakému dilematu.

Ostatně nedá na něj dopustit ani sám Sherlock Holmes – pomáhá mu ve svízelných situacích.

Zdroj: UNILAD

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články