Co Čech, to milovník řízků! Naučte se připravovat ty nejkřupavější a nejšťavnatější

Takhle má vypadat dokonale usmažený řízek.
Zdroj: Pixabay
Takhle má vypadat dokonale usmažený řízek.Maso naklepejte, osolte, opepřete a obalte v trojobalu.Řízky se často připravují z kotlety.To je šťavnatý řízek na první pohled.+ 1 fotka+ 2 fotky

Pokud máte řízky téměř každou neděli a myslíte si, že už na nich nemáte co zdokonalovat, omyl! Díky těmto tipům můžete povýšit strouhanku na lahůdku a olej už vám nikdy nebude prskat.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 28. 08. 2018 10:55

Strouhanka se může stát královnou

Strouhanka, kterou používáte na trojobal, rozhodně nemusí obsahovat jen suché rohlíky. Nebojte se experimentovat a dolaďte ji podle své vlastní chuti. Co takhle do ní přidat hrst bylinek. Ideální je třeba pažitka, petrželka, bazalka nebo třeba koriandr. Když budete chtít, aby řízek vypadal jako z fast foodu, nalámejte do ní kukuřičné lupínky. No a pokud máte chuť na něco pikantnějšího, přidejte trochu chilli.

Pevný trojobal dodá příjemný estetický vzhled

Co dělat, aby při smažení řízků trojobal neopadával? Nesmíte řízky před přípravou nechávat dlouho obalené v lednici. Do vajíčka na obalování můžete také přidat bílý jogurt, strouhanka pak bude na mase pevně držet. Někdo přidává trochu piva do vajíčka a některé hospodyňky do něj zase přidávají trochu oleje. Maso je také před obalováním dobré zbavit přebytečné vody. 

Žádné přepalování oleje

Když vhodíte obalený řízek do rozpáleného oleje, dost často se stane, že se k pánvi přilepí a olej se brzy začne přepalovat. Dá se tomu ale zabránit. Stačí třeba vhodit dvě párátka nebo kolečko syrové brambory do pánve.

Jak vybrat ten správný tuk na smažení?

Zde existují vlastně tři správné varianty. Někteří kuchaři preferují sádlo, jiní zase kombinaci sádla a oleje. Řízky chutnají skvěle i usmažené na másle.

Nejdůležitější je samotné smažení

Nikdy nedávejte na pánev příliš moc řízků najednou. Tuk by se rychle zchladil, a než by se začaly znovu smažit, nasákly by příliš tuku. Při smažení řízky nepřikrývejte pokličkou, vystupující pára by kapala dolů a brzy by se spíš dusily. A samozřejmě maso smažte pozvolna.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články