Kyselina citrónová je opředena mnoha mýty. Víte, jak to s ní je doopravdy?

Kyselina citrónová je opředena mnoha mýty. Víte, jak to s ní je doopravdy?
Zdroj: Dr. Oetker

Kyselina citrónová podporuje želírovací proces a zvýrazňuje chuť ovoce i zeleniny při zavařování. Vhodná je také na dochucení salátů, kompotů a nápojů. Široké využití má ale také v domácnosti.

Speciální projekt
Speciální projekt 01. 08. 2022 08:00

V knize „Tajemství výrobců potravin“ od jednoho z našich předních odborníků na složení potravin, Víta Syrového, se můžeme dočíst, že tato kyselina je v našem organismu jednou z klíčových látek při odbourávání energeticky významných zdrojů. Tělo ji tudíž může lehce zpracovat, o čemž svědčí i to, že se běžně vyskytuje v kyselém ovoci. 

Kde použít kyselinu citrónovou v kuchyni i v domácnosti?

  • při výrobě domácích džemů, marmelád a želé na podporu želírovacího procesu
  • na zavařování sirupů
  • na dochucení nápojů
  • při zavařování zeleniny jako náhradu za ocet
  • na okyselení zálivek do salátů a kompotů
  • na odstraňování vodního kamene například ve varných konvicích, kávovarech nebo pračkách

2 tipy, jak používat kyselinu citrónovou k želírování

1/ Je-li džem málo tuhý, přidejte lžičku kyseliny citrónové a přiveďte ho znovu do varu. Jestli je marmeláda dostatečně hustá, poznáte nejlépe, když ze směsi odeberete 2 kávové lžičky horké marmelády, nalijete ji na studený talířek, který jste chvíli před tím dali do ledničky. Pokud hmota ztuhne, můžete ji nalévat do sklenic, pokud ne, přidáte trochu kyseliny citrónové.

2/ Budete-li želírovat ovoce přezrálé, přidejte trochu kyseliny citrónové.

Kyselina citrónová Dr. Oetker

Dostanete ji koupit ve 20 gramovém a v 80 gramovém balení, které je opatřeno zip-lock uzávěrem, díky němu sáček uzavřete. Odsypete jen tolik, kolik právě potřebujete, zbytek schováte na příště. Sáček obsahuje kyselinu citrónovou v práškové jemně krystalické formě. Jemné krystaly se v džemech a sirupech rozpouštějí rychleji a rovnoměrněji. 20 g kyseliny citrónové odpovídá asi 320 ml citrónové šťávy.

Recepty pro inspiraci:

Jednoduchá pomerančová marmeláda

https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-recepty/r/jednoducha-pomerancova-marmelada

Letní džem z broskví a meruněk

https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-recepty/r/letni-dzem-z-broskvi-a-merunek

Džem z kiwi a jablkem

https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-recepty/r/dzem-kiwi-a-jablko

Nebojte se zapojit vlastní fantazií a zkuste si vytvořit svoje originální džemy, marmelády nebo želé. Inspirovat se můžete některým z originálních receptů, které najdete na stránkách www.oetker.cz. Všechny jsou několikrát vyzkoušené ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud použijete suroviny s touto značkou a dodržíte předepsaný postup, máte záruku, že se vám dílo vždycky povede.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články