Želírovací cukr, Gelfix nebo Želírovací cukr se stévií. Který si vybrat?

Želírovací cukr, Gelfix nebo Želírovací cukr se stévií. Který si vybrat?
Zdroj: Dr. Oetker

Výroba domácích džemů, marmelád, želé i sirupů je velmi jednoduchá, ale musíte znát pár fíglů a vybrat si ten správný prostředek, abyste je udělali přesně tak, jak chcete, a obsahovaly tolik cukru, kolik si budete přát. 

Speciální projekt
Speciální projekt 11. 07. 2022 10:30

Nejjednodušší a nejkratší cesta k vysněnému džemu je ovoce zpracovat pomocí moderních želírovacích přípravků, které najdete pod značkou Dr. Oetker. Můžete si vybrat buď Želírovací cukr nebo želírující přípravek Gelfix. Želírovací cukr je už kompletně připravená směs na přípravu džemů, marmelád a želé, ke které přidáte pouze uvedené množství ovoce, smícháte a uvaříte. Odvážíte tedy jen množství ovoce a o nic jiného se starat nemusíte. Podle toho, kolik chcete mít v džemu ovoce, zvolíte buď 2:1 (1 kg ovoce na 1 balení želírovacího cukru, výsledný poměr ovoce je asi 66 %) nebo 3:1 (1,5 kg ovoce na 1 balení želírovacího cukru, výsledný poměr ovoce je pak cca 75 %, tento džem bude tudíž obsahovat méně cukru). Pokud chcete mít džem se sníženým obsahem kalorií, který bude vhodný i pro diabetiky, připravte ho pomocí speciálního Želírovacího cukru se stévií.

Ke Gelfixu se kromě ovoce přidává také uvedené množství cukru. Podle toho, kolik cukru chcete, aby džem obsahoval, si vyberete poměr 1:1 (džem bude obsahovat 50 % ovoce), 2:1 (džem bude obsahovat 66 % ovoce) nebo 3:1 (džem bude obsahovat 73 % ovoce). 

Na výsledný džem nemá vliv, jestli použijete želírovací cukr nebo želírovací přípravek. S želírovacím cukrem bude ale jeho příprava jednodušší a rychlejší. Pokud zvolíte Gelfix, můžete si vybrat, jaký druh cukru použijete – bílý řepný, hnědý řepný, ale i třtinový nebo kokosový.

4 důvody, proč připravovat domácí džemy pomocí moderních želírovacích přípravků 

1/ Ovoce se s nimi vaří jen 5 až 6 minut, proto nedochází k velké ztrátě vitamínů. 

2/ Rychlost a jednoduchost přípravy.

3/ Marmelády a džemy při správném použití želírovacích přípravků a uchování v dobře uzavřených sklenicích neplesniví a vynikající chuť si zachovají nejméně do další sezóny. 

4/ Můžete si zvolit nejen druh ovoce, ze kterého budete vyrábět džemy, marmelády nebo želé, ale i kolik cukru budou obsahovat. Nic složitě nepočítáte, jen jednoduše vyberete přípravek 1:1, 2:1 nebo 3:1.

Meruňkový džem s mátou 

na 6 sklenic à 250 ml

Doba přípravy: asi 20 minut

Přísady:

  • 1000 g vypeckovaných meruněk
  • 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr. Oetker
  • 1000 g cukru 
  • 6 lístků čerstvé máty

Příprava:

  1. Omyté a vypeckované meruňky nakrájíme na velmi malé kousky, případně rozemeleme nebo rozmixujeme ponorným mixérem a vložíme do většího hrnce. 
  2. Přidáme obsah balíčku Gelfix Klasik rozmíchaný se 2 lžícemi cukru a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme zbytek cukru a lístky máty a za stálého míchání opět přivedeme k varu. Povaříme 5 minut a odstavíme. Na talířek kápneme 1-2 lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme do něj 2 zarovnané kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker.
  3. Odebereme případnou pěnu a vyjmeme lístky máty. Ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

TIPY: Pro výraznější mátovou chuť džemu můžeme lístky máty v džemu ponechat. Pokud se do džemů přidávají bylinky nebo třeba ořechy, měl by se spotřebovat do 6 měsíců.

Dr. Oetker

 

Další recepty pro inspiraci:

Malinový džem s čokoládou

Mandarinková marmeláda Extra s rumem

Jablečné želé s kousky hrušek

Nebojte se zapojit vlastní fantazií a zkuste si vytvořit svoje originální džemy, marmelády nebo želé. Inspirovat se můžete některým z originálních receptů, které najdete na stránkách www.oetker.cz. Všechny jsou několikrát vyzkoušené ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud použijete suroviny s touto značkou a dodržíte předepsaný postup, máte záruku, že se vám dílo vždycky povede

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články