Víte nebo nevíte? Aneb 12 užitečných rad pro správné želírování

Víte nebo nevíte? Aneb 12 užitečných rad pro správné želírování
Zdroj: Dr. Oetker

Domácí džem nebo marmeládu nemohou nahradit ani ty nejdražší výrobky, které se dají koupit v obchodech. Připravit tuto lahůdku ve vlastní kuchyni je poměrně jednoduché, a pokud se naučíte pár vychytávek, vaše marmelády a džemy budou v rodině pověstnou, vyhlášenou a vyhledávanou specialitou.

Speciální projekt
Speciální projekt 08. 08. 2022 08:00

1/ Nejdříve ovoce umyjte a nechejte okapat. Nemyjte ho přímo pod tekoucí vodou, plody by se mohly poškodit.

2/ Džem bude tužší, pokud ovoce dobře rozmělníte. Obecně platí, že čím je ovoce rozmělněnější, tím bude džem tužší.

3/ Jestli je marmeláda dostatečně hustá, poznáte nejlépe, když provedete zkoušku želírovací schopnosti a to takto: ze směsi odeberete 1-2 kávové lžičky horké marmelády, nalijete ji na studený talířek, který jste chvíli před tím dali do ledničky. Pokud hmota ztuhne, můžete ji nalévat do sklenic.

4/ Pokud je džem po vychladnutí málo tuhý, vmíchejte do něho 2 zarovnané lžičky kyseliny citrónové Dr. Oetker, krátce povařte a zkoušku zopakujte. 

5/ Džem i marmeládu připravujete nejlépe z ovoce zralého tak akorát. Přezrálé ovoce má méně pektinů, bude se hůř želírovat a džem z ovoce nezralého nebude mít tu správnou chuť. Doporučuje se použít na málo zralé a kyselé ovoce přípravek 1:1, na středně zralé a středně sladké 2:1 a na sladké a zralé ovoce 3:1. Nikdy nedělejte džemy z ovoce nahnilého. Pokud je plod napadený plísní, vyhoďte ho celý!

6/ Aby džem dobře želíroval, vařte ho po menších částech. Doporučuje se vařit ho maximálně z dvojité dávky. Například do hrnce o objemu 5-6 litrů dejte nejvýše kilo ovoce. Nejlépe se vám bude pracovat s vyšším hrncem (ovoce často kypí), který má široké dno.

7/ Je-li džem hotový, okamžitě ho nadávkujte do připravených sklenic až těsně pod okraj. Vzduch, který by zůstal v prostoru mezi džemem a víčkem, podporuje množení patogenů a džemy by také ztrácely barvu i chuť. 

8/ Sklenice s víčky si připravte předem. Důkladně je umyjte v horké vodě a vytřete do sucha.

9/ Aby sklenice při plnění horkou zavařeninou nepraskly, nahřejte je před plněním v horké vodě nebo je dejte na chvíli do vyhřáté trouby zapnuté na nižší stupeň. Sklenice neprasknou, postavíte-li je na vlhkou utěrku.

10/ Džem plňte do sklenic ihned po uvaření a okamžitě je dobře uzavřete. Otočte je na cca 5 minut dnem vzhůru, aby se na víčku netvořila plíseň. Otáčejte jenom sklenice se šroubovacím uzávěrem, sklenice s klasickými víčky bez závitů neobracejte.

11/ Džemy skladujte na suchém, tmavém a chladném místě. Světlo může způsobit změnu barvy. 

12/ Džem vydrží při správném skladování minimálně 1 rok. Přidáte-li do džemu ořechy nebo bylinky jeho trvanlivost se krátí na cca 6 měsíců.

Recept pro inspiraci

Vrstvený broskvovo-malinový džem

Vystačí na: asi 3 sklenice à 350 ml

Doba přípravy: asi 30 minut

Přísady:

Na broskvový džem:

  • 400 g broskví (oloupaných, odpeckovaných a nakrájených)
  • 100 ml 100 % pomerančového džusu 
  • ½ balíčku Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Na malinový džem:

  • 500 g očištěných malin
  • ½ Vanilkového lusku „Bourbon“ Dr.Oetker
  • ½ balíčku Želírovacího cukru Extra 2 :1 Dr.Oetker

Příprava: 

  1. Na přípravu broskvového džemu vložíme broskve do hrnce a pomocí ponorného mixéru částečně rozmixujeme. Přidáme džus a ½ balíčku želírovacího cukru a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Odebereme případnou pěnu, naplníme sklenice do poloviny džemem a necháme asi 15 minut tuhnout.
  2. Na přípravu malinového džemu vložíme maliny do hrnce a pomocí ponorného mixéru rozmixujeme. Přidáme dřeň z lusku a ½ balíčku želírovacího cukru a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Odebereme případnou pěnu a opatrně nalijeme na broskvový džem. Sklenice uzavřeme víčkem, ale neotáčíme!

 TIP: Místo džusu můžeme použít čerstvě vylisovanou šťávu z 1 a ½ pomeranče.

Další recepty pro inspiraci:

Borůvkový džem se skořicí

https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-recepty/r/boruvkovy-dzem-se-skorici

 

Rybízovo-borůvkový džem

https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-recepty/r/rybizovo-boruvkovy-dzem

 

Meruňkovo-zázvorový džem

https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-recepty/r/merunkovo-zazvorovy-dzem

Nebojte se zapojit vlastní fantazií a zkuste si vytvořit svoje originální džemy, marmelády nebo želé. Inspirovat se můžete některým z originálních receptů, které najdete na stránkách www.oetker.cz. Všechny jsou několikrát vyzkoušené ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud použijete suroviny s touto značkou a dodržíte předepsaný postup, máte záruku, že se vám dílo vždycky povede.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články