Oběd do stovky: Nejlevněji se najíte v Ostravě, Olomouci a Jihlavě. Na čem si můžete pochutnat?

Guláš je klasickým hospodským jídlem, které do stovky seženete
Zdroj: Pixabay
Guláš je klasickým hospodským jídlem, které do stovky seženeteSekanou nic nezkazíte, zasytí a většinou i dobře chutnáKde se najíte do stovky?Vývar je ideální dát si v kombinaci s denním meníčkem,vyjde pak levněji.+ 1 fotka+ 2 fotky

Naobědvat se v Česku za méně než sto korun, to koncem loňského roku dokázali již jen lidé ve třech velkých městech – v Ostravě (98,70 Kč), Olomouci (98,20 Kč) a Jihlavě (98,30 Kč). Naopak v Praze průměrná útrata za oběd v pracovním týdnu loni v prosinci atakovala hranici 120 korun. Ještě na počátku loňského roku přitom do sta korun obědvali lidé ještě ve většině třinácti krajských měst.

Redaktor
Redaktor 15. 11. 2018 21:41

Částky vycházejí ze skutečných útrat zaměstnanců v restauracích za obědy placených nejrozšířenější tuzemskou stravenkovou kartou Ticket Restaurant®. Je to tak vůbec poprvé, co jsou k dispozici reálná data o útratách v restauracích z celé ČR. V cenách jsou započteny vždy celé obědové útraty – tedy to, kolik lidé v rámci jedné transakce kartou zaplatí v době oběda za jídlo a pití, případně i za další občerstvení, například kávu či dezert.

Pokud budeme brát v potaz celý loňský rok, pak průměrná útrata Čechů za oběd byla 103,80 Kč. Částka vychází jako průměr z více než milionu loňských útrat kartou Ticket Restaurant® v restauracích a dalších stravovacích zařízeních.

Útrata za oběd přitom v průběhu loňska rostla, a to zejména v závěru roku. Zatímco v prosinci 2015 byla průměrná útrata 101,50 Kč, v prosinci 2016 to bylo 107,90 Kč. „Nejvýraznější nárůst jsme zaznamenali až v říjnu a listopadu, zřejmě v souvislosti se zdražením některých potravin. Další cenový skok nastal v prosinci, po zavedení elektronické evidence tržeb. Nešlo ale o nějaké skokové zdražení, meziměsíční růst byl v průměru o 2,50 Kč v rámci celé ČR,“ sdělil produktový manažer Ticket Restaurant® Jiří Brych.

Nejvíce za oběd platí Pražané – loni to bylo v průměru 114 korun a 50 haléřů. Výrazně se jim ale přibližují lidé v Brně, kde útrata za oběd dosáhla 109,10 Kč. Výrazněji přes sto korun zaplatili v průměru za oběd lidé ještě v dalších třech krajských městech – v Českých Budějovicích (105,20 Kč), Liberci (104,10 Kč) a Plzni (103,90 Kč). Dlouhodobě nejméně platí za obědy lidé na severní Moravě – v Olomouci (94,70 Kč), Ostravě (95,10 Kč) a Jihlavě (95,10 Kč).

Vítejte u Hanky Kynychové: Jako první jsme navštívili nový dům, ve kterém má konečně vlastní šatnu

Vítejte u Hanky Kynychové: Jako první jsme navštívili nový dům, ve kterém má konečně vlastní šatnu

Související články

Další články