Povánoční detox: Zbavte se špeků do dvou týdnů

Voda je základem zdraví
Zdroj: Shutterstock
Vývarem nic nezkazíteŠpenát, brokolice, kapusta - ideální detoxikační zeleninaVoda je základem zdravíMrkev s celozrnnou rýží může být chutná+ 1 fotka+ 2 fotky

Vánoční obžerství si vybírá svou daň a vy začínáte pociťovat nějaké to kilo navíc a hlavně to, že se necítíte dobře. Pojďte tedy svému tělu dopřát restart.

Redaktor
Redaktor 07. 01. 2019 08:50

U detoxu nejde o to hladovět, to by nemělo při hubnutí ten správný efekt. Navíc byste se cítili unavení, otrávení a podráždění, což jistě nikdo z nás nechce. Kromě toho si divokými výkyvy v jídelníčku můžete nenávratně zničit vlasy a pleť.

Chytrý detox by měl tedy být kombinací zdravého jídelníčku a pohybu. Musí vás to ale bavit. Pokud vše budete dělat z přinucení, velký efekt to mít nebude.

Režim je důležitý

Zapomeňte na cukry, a to i na ty v nápojích. Slaďte jedině medem. Jednou měsíčně si dejte den půst. Zvykejte své tělo postupně. Ze začátku to bude pouze den, kdy si za celý den dáte jen vodu a k jídlu jen rýži se zeleninou, pak můžete množství a velikost porcí snižovat.

Nadšení je důležité

Dopoledne si můžete zvednout náladu sladkým ovocem. Pokud raději snídáte něco slaného, sáhněte po brokolici na páře nebo mrkvi s celozrnnou rýží. Nezapomeňte si odměřit alespoň litr tekutin, ten byste měli během dopoledne vypít.

Svačinky

Vsaďte na jídla plná teplé dušené zeleniny, která můžete kombinovat se zdravými přílohami. Nic nezkazíte ani vývarem či špenátovou nebo rajčatovou polévkou nezahuštěnou jíškou. Místo smetany dochucujte jemným olivovým olejem. 

Hlavní jídlo

Na talíři by se vám měly objevovat pravidelně ryby, celer, brokolice. Když toho budete mít dost, ozvláštněte si den salátem s avokádem, ředkvičkou nebo hroznovým vínem. Pokud k tomu připojíte jablka, čekanku a ovesnou vlákninu, váš detox bude v plném proudu. Všechny tyto potraviny podporují správnou činnost trávicího systému a detoxikují játra.

Hlavní zásady detoxu

Při očistě organismu byste měli kromě cukrů vynechat nebo alespoň snížit konzumaci potravin z bílé mouky (pečivo, těstoviny) a nahradit je výrobky z celozrnné nebo špaldové mouky.

Zvyšte podíl čerstvých potravin – zeleniny a ovoce – alespoň na jednu čtvrtinu.

Alkohol a kofein vyměňte za bylinné čaje, horký zázvor a citronádu s medem.

Snižte příjem mléčných výrobků.

Pijte minimálně dva litry vody denně.

Hýbejte se

Díky pohybu se vám bude hubnout snáz, navíc vám pohyb na čerstvém vzduchu vrátí i zdravou barvu do tváří a zlepší náladu. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články