Romantika na Václaváku: Nic nepřekoná gurmánské rande s historickým nádechem v krápníkové jeskyni

12. dubna 2019
Profimedia
Profimedia

O víkendu si má dát jaro zase trochu oddech, proto si raději připravte „suchý program“. No a nejlepším trávením upršeného dne je samozřejmě dobré jídlo, pití, zajímavé místo a příjemná společnost. Možná se budete divit, ale romantické, originální a neotřelé místo najdete na pražském Václavském náměstí.

Jen málokdo tuší, že se uprostřed Václavského náměstí skrývá prvotřídní architektonický skvost s výjimečným kulturně historickým významem. Jedná se o restauraci Triton, umístěnou v unikátní krápníkové jeskyni z roku 1912, která je vyzdobená náměty z řecké mytologie. V Praze ani v celém Česku nic podobného nenajdete. A to jak díky vizuální podobě, tak fantastickému příběhu.

Uhrančivá výzdoba jeskyně vznikla před první světovou válkou. Námětem působivých reliéfů je antická báje o Orfeovi a jeho milované Eurydice, kterou uštknul had a slavný pěvec se pro ni vydal do podsvětí. Proto zde nechybí ani převozník Charón či strážce podsvětí, trojhlavý pes Kerberos. A spousta vtipných detailů, třeba dva havrani (symbolizující spánek a smrt), kálející na sovu, symbol rozumu. Poselství je jasné: Nemá smysl vzpírat se osudu.

Zvláštní výzdobě odpovídal také název restaurace, která se jmenovala U rakviček. Místo stolů hostům sloužila víka od rakví a také číšníci nosili uniformy funebráků. Po první světové válce restaurace fungovala jako divadelní klub, neboť v těsném sousedství stála slavná scéna hostící významné osobnosti prvorepublikového divadla: působilo zde Divadlo Vlasty Buriana, které později vystřídala další legenda –  dvojice komiků Werich s Voskovcem.

Unikátní prostor přežil čtyřicet let socialismu, nejprve jako skladiště uhlí a později coby klub socialistické mládeže. Až v první polovině 90. let začala krápníková jeskyně sloužit svému původnímu účelu. Dnes patří zážitková restaurace Triton mezi nejzářivější hvězdy pražské Art gastronomie.

Pokud tedy chcete na svou drahou polovičku udělat dojem, zajděte tam a pochutnejte si na pokrmech, které jsou nejen vizuálně dokonalé, ale překvapují také využitím moderních technik a nezvyklých kombinací. Za všechny můžeme zmínit unikátní fermentování masa, které u nás není příliš známé, byť dává masu křehkou strukturu a šťavnatou chuť. Další ukázkou progresivního přístupu je kombinace masa a sorbetu na jednom talíři – zmrzlina totiž zvýrazňuje chuťový prožitek a vaše rande příjemně zpečetí.