Cukrář Maršálek o pečení pro anglickou královnu: Má ráda čokoládový dort a její manžel je velký gurmán

Jak sám přiznává, z Harrods odešel, když mu nabídli pozici šéfcukráře, po které od začátku toužil. Prostě bylo pozdě. Chtěl jít dál a rozvíjet se i jinde.
Zdroj: Se souhlasem Josefa Maršálka
Pekař Josef Maršálek patří k největším špičkám ve svém oboru.Josef Maršálek patří k nejlepším cukrářům Česka, několik let pekl dorty pro anglickou královnu.Josef Maršálek patří k nejlepším cukrářům Česka, několik let pekl dorty pro anglickou královnu.Josef Maršálek vydal svou první autobiografickou knihu Péct, milovat a žít.+ 4 fotky+ 5 fotek

Cukrář, o kterém momentálně mluví celé Česko, svůj obor miluje už od malička. Dostat se v něm ale na špici ho stálo nemálo úsilí a také spoustu času. Procestoval téměř celý svět, pekl pro anglickou královnu i hvězdy světového showbyznysu. Josef Maršálek se pro Lifee.cz rozpovídal o své práci v Buckinghamském paláci, plánech do budoucna i o soutěži Peče celá země.

Petra Járková
Petra Járková 25. 01. 2020 09:21

Josefa Maršálka můžete nyní vídat každý týden v soutěžním klání Peče celá země, kde je jedním z porotců. Po pár dílech jste již měli šanci zjistit, že umí pochválit, ale když mu něco nechutná, rozhodně si to také nenechá pro sebe.

V rozhovoru se dozvíte, jaký je v soukromí, co se mu naposledy nepodařilo upéct a styděl se za to, nebo na jakých z jeho zákusků si pochutnávala anglická královna.

Jaké jsou tři základní zásady, kterými se každý kvalitní cukrář musí řídit?

"Ať už je v životě cokoliv, vždy platí, buď vzorem. Dochvilnost je klíčová, dodržování receptur, úcta a pokora k ingrediencím a postupům. Samozřejmě trpělivost přináší růže a v cukrárně to platí trojnásobně."

Existuje něco, co pečete nerad a co se vám také někdy nepodaří? Co jste naposledy zkazil? 

"Mám za to, že naposledy jsem doopravdy zkazil dort ke svým 9. narozeninám. (smích) Byl to recept z hrníčkové kuchařky a vůbec nefungoval. Buď jsem měl moc malý anebo velký hrnek, kterým jsem odměřoval ingredience, nebo to nebyl kvalitní recept. Od té doby vážím, většinou s přesností na gramy."

Na podzim jste vydal knihu Péct, milovat a žít, kde nejsou jen vaše nejoblíbenější recepty, ale i váš životní příběh. Co vás vedlo k jejímu napsání?

"K této knize a vůbec k celému projektu psaní autobiografie ve věku 36 let jsem přistupoval s neobyčejnou pokorou, byl jsem si moc dobře vědom toho, že spousta lidí, o kterých se v knize píše, naštěstí ještě žije a jsou kolem mě. Ta kniha je jistou rekapitulací části mého života, a v žádném případě jsem prostřednictvím této knihy nechtěl nikomu ublížit. Na konci ledna vyjde také má cukrářská prvotina, Moderní česká cukrařina."

Jste známý jako TEN, který pekl pro anglickou královnu nebo třeba Lady Gaga. Jaké dezerty měly tyto celebrity nejraději?

"V Buckinghamském paláci není vůbec žádný prostor pro experimenty. K odpolednímu čaji se podávají pomalu pečené vdolky, královna má ráda čokoládový nepečený dort se sušenkami, které se jmenují Rich Tea. Říká se, že má také ráda koláč s pošírovanými hruškami. Zato její manžel, princ Philip, to je gurmán."

Nyní porotcujete v soutěži Peče celá země. Proč tenhle typ soutěže Čechy baví?

"Víte, já vždycky říkám, že není třeba objevovat Ameriku. Ta už je dávno objevená. V momentě, kdy někdo vymyslí takto úžasný formát, a vy se dostanete prostřednictvím licence až k takzvané bibli, neboli manuálu pro tento formát, tak stačí jen od A až do Z všechny postupy a nároky tohoto formátu dodržet. Poté je úspěšný. Tento formát běží ve 33 zemích na celém světě. Je úspěšný, protože spojuje radost z pečení, emoce, které během přípravy a konzumace vznikají a v neposlední řadě je to o lidech, o těch, kteří pořad připravují, ale i o těch, kteří v něm účinkují. Měli jsme neuvěřitelné štěstí, neboť se na place sešel skvělý tým i soutěžící a přirozeně jsme vytvořili perfektně fungující emoce, které během přípravy vznikaly."

Narazil jste v soutěži na opravdové talenty, od kterých jste se třeba i něco přiučil?

"Rozhodně jsme narazili na opravdové talenty, a pokud jsem se od nich nenaučil nic v oblasti ingredience či postupu, tak mě naučili mnoho věcí v oblasti lidského chování, toho co je správné a není, že někdy stačí být docela obyčejným a dobrým člověkem. A to není zas tak málo, ne?"

Prozradíte nějaký špek z natáčení?

"Ať si divák počká až na poslední díl, ve kterém mě uvidí doslova a do písmene sportovat. O zábavu bude postaráno, to slibuji!"

Co dalšího plánujete pro letošní rok?  

"Na konci ledna odlétám s přítelem a se skupinou francouzských kamarádů do Indie, kde jsem tři roky nebyl. Moc se těším. Čeká mě křest nové knihy. Dále chci předávat své zkušenosti prostřednictvím kurzů, vyučování, knižní publikace anebo rozhovorů. Česká cukrářská škola si zasluhuje mnohem větší pozornost, než je jí dáváno. A to se změní, slibuji vám to. Být cukrářem opět bude znamenat být někým!"

NA JOSEFA MARŠÁLKA A JEHO DOKONALÉ CUKRÁŘSKÉ VÝTVORY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články