Svízel přítula: Rostlinka, kterou si odnesete domů na oblečení, vám pomůže při zdravotních problémech

Nežádoucí plevel má léčivé účinky.
Zdroj: flickr
Svízel se vám lehce zachytí na oblečení.Uvařit si z něj ale můžete léčivý čaj.Stejně tak si dát uvolňující koupel.Mastičky z bylinek jsou ty nejlepší.+ 2 fotky+ 3 fotky

Málokoho by napadlo, že obyčejný plevel může mít léčivé účinky. Jedním z nich je i rostlina, která dělá čest svému názvu. Jmenuje se svízel přítula. I vám se možná kolikrát při procházce v přírodě přichytil na oblečení, lépe – přilepil.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 27. 09. 2018 07:54

Latinsky Galium aparine, česky svízel přítula se vyskytuje nejčastěji na polích a lukách. Jako plevel je označován proto, že tato 30 až 50 cm vysoká rostlina zhoršuje kvalitu sklizně a dále se šíří v srsti zvířat, které na pole nebo louku zavítají za potravou.

V lékařství se používá nejčastěji při křečích hladkého svalstva nebo onemocnění močových cest. Zároveň vám pomůže zahojit rány při popálení, čistí krev při ekzémech, je dobrý na chudokrevnost, štítnou žlázu i obrnu hlasivek. Nevýhodou je, že bylina má hořkou chuť a vyznačuje se silným zápachem. I tak se ale vyplatí jí dát šanci a uvařit si z ní například čaj nebo vyrobit mast. V její nati se vyskytuje mnoho enzymů, stopy silice, minerály, třísloviny, saponiny a další užitečné látky.




Když se na svízeli objeví první květy, můžeme si ho natrhat a usušit. Teplota by ale neměla přesáhnout 40 °C.


Pokud vás trápí vyrážka, ze svízele si připravte horkou koupel, obklady jsou vhodné pro popáleniny, menší povrchové ranky nebo méně vážnou kožní chorobu. Mastičku vyrobíme pomocí másla o pokojové teplotě a čerstvé šťávy ze svízele. Tyto dvě ingredience smícháme a uschováme do ledničky. Šťáva se získává z čerstvě natrhané rostliny, kterou opláchneme a vložíme do odstředivky. Stejně jako použití do masti je vhodná i k pití. K přípravě čaje postačí jedna vrchovatá lžička nadrobno natrhaného svízele a čtvrt litru vody. Louhujeme stejně dlouho jako klasický čaj.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články