Kuličky pod jazyk: Objevili jsme ve francouzské laboratoři tajemství výroby homeopatik

Výroba homeopatik ve francouzské laboratoři Boiron
Zdroj: Boiron/koláž Lifee
Homeopatika se vyrábějí v laboratořích ve Francii a nejinak tomu je i s původem výchozích surovin, které až na malé výjimky všechny pocházejí z Francie.Výroba podléhá na každé úrovni několikanásobné kontrole odpovídá kritériím Správné výrobní praxe (GMP) a splňuje všechny požadavky jednotlivých národních legislativPracovníci laboratoře (i návštěvníci jako já) jsou komplet v ochranném oděvu, včetně pokrývky hlavy a ochranných brýlí.BOIRON vyrábí homeopatické přípravky z celé řady různých základních látek. Většina surovin (51%) má původ rostlinný.+ 14 fotek+ 15 fotek

Homeopatika se používají na celou řadu zdravotních problémů a jsou šetrná v jakémkoliv věku. Podívali jsme se do přísně kontrolované laboratoře ve francouzské obci Messimy, kde jsme zjistili, jaké ingredience v sobě tyto přípravky skrývají.

Markéta Behinová
Markéta Behinová 31. 01. 2024 12:00

Homeopatie je metoda alternativní medicíny, která se zaměřuje na člověka jako celek. Poprvé jsem se s ní setkala během těhotenství, když mě trápily nejrůznější neduhy. Přemýšlela jsem o každém přípravku, který bych jinak bez váhání užila. Snažila jsem se co nejvíc chránit miminko v bříšku.

Homeopatika jsou šetrná a chutnají sladce. Ať už jsou to bílé kuličky, nebo tabletky, žádnou specifickou chuť nemají. Co v sobě skrývají? Převážnou část surovin při výrobě tvoří rostliny (51 %), následují látky minerálního a chemického původu (29 %) a také živočišného původu (20 %).

Proces výroby homeopatik jsme na vlastní oči sledovali v laboratořích Boiron ve francouzské obci Messimy. Ta leží asi dvacet kilometrů od města Lyon.

Určování původu rostlin

Celý proces začíná příjmem rostlin za přísných hygienických podmínek. Pracovníci (i návštěvníci jako já) jsou komplet v ochranném oděvu, včetně pokrývky hlavy a ochranných brýlí. Dodavatel rostlin může vstoupit jen do vyznačené části prostor, kde od něj dodávku převezme pracovník laboratoře. Následuje proces kontroly.

Klíčová je správná identifikace rostliny. Každá rostlina prochází několika fázemi kontrol. Botanická kontrola ověřuje druh rostliny, organoleptická nezávadnost šarže (aby byla bez nemocí, škůdců, cizích příměsí), fyzikální a chemická kontrola zjišťuje přítomnost léčivých látek.

Sběr rostlin kontroluje inspektor

Většina rostlin se zpracovává v čerstvém stavu ihned po dodání, nejpozději však do 48 hodin. Jedná se o stovky druhů běžných, ale i vzácných rostlin od mnoha dodavatelů.

„Když bereme rostliny od dlouholetého pěstitele, který ví, co pěstuje, tak není určování původu tak náročné. U sběru rostlin z divoké přírody jsou rizika větší, tam děláme makroskopický i mikroskopický rozbor, abychom měli jistotu, že je to opravdu ta rostlina, kterou potřebujeme,“ vysvětluje v příjmové části vědecký pracovník.

Dodavatelé rostlin jsou především lokální dlouholetí pěstitelé, u kterých je jistotou kvalitní sběr. Také oni podléhají přísným pravidlům a místa sběru jezdí průběžně kontrolovat inspektor.

Macerace rostlin v nerezových sudech

Další zásadním krokem je měření vlhkosti. Jak se dozvídáme v další části laboratoře, je velký rozdíl, když se rostlina sbírá den před deštěm a den po dešti. Procento vlhkosti se významně mění. Například při sběru uprostřed suchého léta je obsah vody v rostlině velmi nízký.

Naporcovaná rostlina se poté uloží do nerezového sudu a zalije se roztokem vody a ethanolu. V prostoru, kde je uloženo desítky označených sudů, se line příjemná bylinná vůně.

Začíná proces macerace, který trvá dle norem 10–30 dnů. Na jeho konci je získaná matečná tinktura, která opět podléhá testům kvality, než postoupí do další fáze výroby.

Zakladatelé značky Jean a Henri Boironovi

Homeopatické přípravky se zde vyrábí v různých ředěních. Po naředění matečných tinktur přichází na řadu proces automatizované dynamizace. Ten probíhá mechanicky v řízené atmosféře pomocí tzv. dynamizéru.

Jednotlivá ředění se pak nanáší na neutrální granule pomocí trojité impregnace. Vyvinul ji před šedesáti lety Jean Boiron, jeden ze dvou bratrů, kteří v roce 1932 jako vystudovaní farmaceuti založili značku Boiron.

Naimpregnované granule poté putují pomocí sedmnácti strojů do jednotlivých dóz a tub. A poté do našich úst.

Na proces výroby se můžete podívat do naší galerie. 

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Související články

Další články