Diana (29): Letos jsme konečně měli slavit Vánoce bez tchyně, ale osud tomu chtěl jinak

Diana (29): Letos jsme konečně měli slavit Vánoce bez tchyně, ale osud tomu chtěl jinak
Zdroj: Freepik

Dianu měly čekat Vánoce bez tchyně, která se k nim v posledních letech obvykle sama "vetřela". Ze srdce se na to těšila. Jenže na poslední chvíli si tchyně zlomila nohu na náledí. Velmi rychle došlo ke změně plánu. Tchyně zůstává na celé svátky a Dianě nezbývá nic jiného, než se o ni postarat.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 23. 12. 2022 13:00

Poslední roky si tchyně pokaždé vynutila, že bude na svátky u nás. Já si kvůli tomu Vánoce nikdy pořádně neužila. Letos ale sama přišla s návrhem, že chce Vánoce strávit doma. Radovala jsem se, bohužel ne na dlouho. Tři dny před Vánocemi si na náledí zlomila nohu a hádejte, kde bude slavit vánoční svátky...

Tchyně s námi tráví Vánoce

Nápad, že bude tchyně Helena (57) trávit Vánoce s námi, se zrodil před lety. Úzce to souviselo s mým synem Filipem (4). Narodil se sedm neděl před Vánocemi a Helena si vynutila, že mi musí na Vánoce pomoct. Tehdy jsem to odkývala s vidinou toho, že mi někdo pomůže udělat salát a osmažit řízky, zatímco já budu kojit miminko.

Už první rok jsem pochopila, že to nebyl zcela dobrý nápad. Helena mě do kuchyně prakticky nepustila. Oblékla si zástěru a s vervou se do toho pustila. Já si ani nemohla říct, jak bych si přála udělat salát. Všechno udělala sama. Dokonce si přivezla svoje ubrusy a servis na štědrovečerní prostírání.

Lhala bych, kdybych tvrdila, že mi to nepomohlo. Pár týdnů staré miminko mi neumožňovalo uvolnit si ruce a pomocná síla se mi hodila. Tchyně s námi strávila další tři dny a najednou jí bylo všude hodně. Chodila po domě a ukazovala prstem, co je třeba udělat. S manželem Kryštofem (33) jsme jí měli tak akorát...

Letos jsme měli být bez tchyně

Ovšem Helena si myslí, že to byly skvěle prožité svátky. Nenechala si ujít ani další Vánoce. Každý rok to s ní bylo horší a horší. Přijela už dvacátého a odjížděla o pět dní později. Všechno kritizovala a říkala nám, co máme dělat. Já najednou nebyla paní ve svém vlastním domě. Jak jsem Vánoce vždy milovala, tak jsem je najednou začala zcela nesnášet.

Tento rok ale přišla sama s návrhem, který se mi velmi zamlouval. „Letos na Vánoce nepřijedu. Užiji si chvíli klidu sama doma," řekla a moje vnitřní dítě se radovalo. Konečně budu po letech hospodyňkou a Vánoce si udělám podle sebe. Ani Kryštof nezastíral nadšení z toho, že nás letos mine návštěva jeho matky.

Domluvili jsme se, že přijede 20. prosince, nechá u nás dárky, dáme si večeři a druhý den pojede k sobě domů. Jenže ďábel nezahálel a přichystal si pro mě překvapení. V den, kdy měla odjíždět, bylo všude ledové království. U nás před domem to byla nebezpečná skluzavka. Helena se chystala odjet, když se stalo to neštěstí.

Tchyně si zlomila nohu a na Vánoce zůstane u nás

Sotva vykročila z našeho domu na ulici, podjela jí noha. Ke svému autu se dokutálela. Zůstala ležet a skučela, že ji bolí noha. Kvílela a nemohla se na ni postavit. Manžel na nic nečekal a odvezl matku do nemocnice.

Z ní se vrátila se sádrou na 6 týdnů. „Malá změna plánu. Zůstanu u vás," pronesla a pohlédla na nohu v sádře. Vztek jsem musela proměnit na ochotu a otevřenou náruč. Tchyně s námi zůstane na Vánoce. Doufám alespoň v to, že když má nohu v sádře, bude sedět na zadku a mlčet.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články