Marián (40): Když je tchyně u nás na návštěvě, moje manželka se mění ve stejnou harpyji

Marián (40): Když je tchyně u nás na návštěvě, moje manželka se mění ve stejnou harpyji
Zdroj: Freepik

Marián se stal terčem pro svoji rozvedenou tchyni. Co zůstala sama, hledá na něm jenom chyby. Jeho žena Bětka dá matce vždycky za pravdu a on je pak za hlupáka. Mrzí ho, že se Bětka mění vždy, když přijede její matka.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 13. 12. 2022 10:00

Je to jako lusknutím prstu. Kdykoliv k nám přijede tchyně Daniela (60), moje manželka Bětka (34) se změní k nepoznání. Obě do mě šijí, hledají na mně chyby a já se jim nemám jak bránit. Teď naposledy se dokonce obuly do mé role tatínka. Těžko se mi brání takovému dvojitému útoku.

Tchyně se do mě v jednom kuse obouvá

Trvá to tak posledních pět let. Přesně od chvíle, kdy se Daniela rozvedla. Skoro bych řekl, že do mě šije hlavně proto, že nemá do čeho píchnout. Dokud byla vdaná paní, její návštěvy u nás doma byly vzácné. Jezdila sotva třikrát do roka a nikdy nepřenocovala. Když přijede dnes, stráví u nás klidně tři dny a v jednom kuse se do mě strefuje.

V létě obchází zahradu a prstem ukazuje, co by udělala jinak. „Tenhle strom musíš ořezat. Hnůj bych si dala dál od domu. No, máš tady práce jako na kostele,“ hledala chyby. Bětka hned přiklusala a také si přisadila. „To je marný, mami. Já mu to říkám pořád, ale nikdy to neudělá tak, jak chci já," postěžuje si.

Bětka však nikdy předtím neřekla, že by se jí na naší zahradě něco nezdálo. Jen lezla matce do zadku a mě tím pádem urážela. Dům, ve kterém žijeme, vlastníme krátce. Koupili jsme ho od jednoho starce, který už na něj poslední roky neměl čas. Plán byl takový, že nemáme kam spěchat a budeme ho zvelebovat postupně.

Tchyně řekla, že jako otec za nic nestojím

Jenže když se ty dvě sejdou, poslouchám jen samé výtky, urážky a komentáře, jak nic neumím udělat nebo přidělat. Daniele se najednou nezdá ani moje práce. Jsem řidič z povolání a pracuji pro jednoho dopravce. Celý týden jezdím s kamionem. Nemám na rodinu tolik času, kolik bych si přál. Na druhou stranu, vydělám dost peněz na to, abychom se v dnešní době nemuseli bát o střechu nad hlavou.

Jsi pořád pryč. Jak k tomu Bětka s Pavlíkem přijdou?" spustila tchyně z ničeho nic. Než jsem se nadechl, abych na to reagoval, už pokračovala: „A když už jsi doma, jen se válíš. Jsem tady třetí den a vidím tě jen s pivem v ruce." Doufal jsem, že se mě Bětka zastane, ale kdepak.

„A to je pořád mami. Jsem tady na všechno sama," litovala se. Zkusil jsem něco říct, ale obě se do mě pustily takovým způsobem, že jsem raději mlčel. „A když už jsme u toho, jako táta taky za nic nestojíš," prskla po mně tchyně. „Pavlíkovi budou tři roky a skoro tě nezná," hodnotila něco, o čem nic neví. Bětka moc dobře ví, že to není pravda, ale přesto nic neřekla.

Mrzí mě, že se mě manželka nezastane

Vždycky, když tchyně odjede, ptám se Bětky, proč se před matkou chová tak jinak. „To se ti zdá," pronese nevinně a je zase jako mílius. Už mi nosí pod nos a je to ta hodná a milující ženuška. A já tomu nerozumím. Mohl bych to hnát do extrému a bouchat do stolu, ale nejsem takový. Chci mít doma klid a pohodu.

Tchyně k nám jezdí s železnou pravidelností na dva víkendy z měsíce. Nejraději bych pokaždé odjel, ale to bych jí akorát přidal argumenty. Co o mně říká tchyně, to je mi celkem jedno. Trápí mě, že jí Bětka pokaždé odkývá všechno zlé, co o mně řekne. Kdyby to tak bylo, přeci by se mnou v životě nevydržela...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články