Lenka (36): Ač peněz máme dost, muž mě nutí chodit do práce. Když mi sdělil důvod, šla jsem do mdlob

Lenka (36): Ač peněz máme dost, muž mě nutí chodit do práce. Když mi sdělil důvod, šla jsem do mdlob
Zdroj: Freepik

Lenka se během mateřské našla v roli ženy v domácnosti. S láskou se starala o dům, dceru i manžela. Věděla, že do práce se už vrátit nechce. Peněz měli dost, tak doufala, že s tím manžel bude souhlasit. To se ale spletla.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 05. 12. 2021 08:00

Ocitla jsem se v situaci, kterou nebude lehké obhájit. Manžel Antonín (39) trvá na tom, abych nastoupila do práce, i když si to naše finanční situace nežádá. Já pořád doufám, že ho přesvědčím, že je lepší, abych zůstala v domácnosti.

V péči o domácnost jsem se našla

Před čtyřmi lety jsem přivedla na svět dceru Amálku. Roky na mateřské byly pro mě těmi nejkrásnějšími. Každičký den jsem se věnovala našemu sluníčku. Péče o domácnost pro mě byla příjemnou záležitostí. Nikdy mi ten kolotoč kolem dítěte a baráku nevadil. I mě překvapilo, jak moc jsem se v tom našla.

Přála jsem si, aby to nikdy neskončilo. Ty roky doma jsem byla nejvyrovnanější za celý svůj život. Žádný budíček, abych vstávala do práce. Budila mě dcera smíchem z vedlejšího pokoje. Stres jsem neznala. Tonda se vždy vracel do domova plného lásky. I jemu jsem se snažila dopřát maximální servis.

Každý den teplé jídlo, uklizeno, o dceru perfektně postaráno. Dávala jsem si záležet i na tom, aby náš partnerský vztah po narození dcery neuvadal. Udržovala jsem se ve formě. Zkrátka a dobře, toužila jsem být ve všem dokonalá. I proto, aby manžel viděl, kolik výhod plyne z toho, že jsem doma. On vydělává dost za nás za oba, takže jsem si myslela, že rozhodnutí jít do práce nechá na mně.

Manžel trvá na tom, abych šla do práce

To jsem se ale přepočítala. Když šla Amálka do školky, Tonda začal nenápadně sondovat, kam nastoupím. Moje místo ve firmě zrušili, dostala jsem odstupné a ocitla se bez práce. Tonda je jediný, komu to vadí. Já to brala jako znamení, že mám zůstat v domácnosti.

První měsíc po nástupu do školky byla dcera týden co týden nemocná, díky tomu jsem mohla hledání práce odložit. Dcera si budovala imunitu a snad každý týden ležela doma v horečkách. Když se to časem ustálilo a Amálka se otrkala, Tonda začal tlačit. ,,Už jsi přemýšlela, co chceš po mateřské dělat? Kam budeš posílat životopisy?“ zkoušel to.

,,Víš, že ani ne?“ reagovala jsem laxně. ,,Moje místo je doma. Myslím, že bude ku prospěchu všech, když zůstanu ženou v domácnost,“ naznačila jsem mu a čekala na jeho reakci. ,,Já si to nemyslím. Měla bys jít do práce jako každá jiná,“ trval na svém. ,,A proč? Vyděláváš dost peněz. Nepotřebujeme další,“ opáčila jsem a tím vstoupila na tenký led.

Řekl mi, že jsem zhloupla

,,Takže tvoje představa je taková, že budeš doma a vše potáhnu já sám? Jako doteď?“ nevěřil vlastním uším. ,,A proč mám jít do práce, když nestrádáme? Takhle budu mít čas na barák, na Amálku a kdo ví, třeba změníš názor a budeme mít druhé dítě,“ namítala jsem. ,,Tak já ti řeknu, proč si doopravdy myslím, že bys měla jít do práce,“ nenechal mě domluvit a těžce polknul.

,,,Za tu dobu, co jsi doma, jsi zhloupla. Nemáš všeobecný přehled, žiješ v bublině. Nedá se s tebou vést rozhovor na jiné téma, než je naše dcera,“ uzemnil mě. ,,Jako že jsem blbá?“ uhodila jsem na něj. Jen lehce pokýval. Ani nemáte ponětí, jak mě dožral. A just do práce nepůjdu! Nevím, zda mě chtěl jen vyprovokovat, nebo to myslel vážně. Nicméně já si trvám na svém.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články