Sabina (30): Tchyně mě nerespektuje jako matku, podle ní zanedbávám svého syna. Mám pocit, že z toho zešílím

Sabina (30): Tchyně mě nerespektuje jako matku, podle ní zanedbávám svého syna. Mám pocit, že z toho zešílím
Zdroj: Freepik

O tom, že vztah s tchyní může být složitý, ví Sabina svoje. Dokud se nestala matkou, s tchyní Lídou vycházela skvěle. Ta se však do role babičky vžila zbytečně moc. Sabinu v jednom kuse kritizuje. Tvrdí, že se s malým Teem málo učí a dělá mu špatné večeře. Když se bránila, Lída naprosto jasně řekla, že syna zanedbává.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 23. 10. 2022 10:00

Myslela jsem si, že můj dobrý vztah s tchyní Lídou (50) bude trvat navždy. Jak se ale ukázalo, ona mě nerespektuje jako matku. Pořád mi do všeho mluví a shazuje to, jak vychovám svoje dítě. Má dokonce řeči i na to, co jí a jak umí číst.

Po narození syna se můj vztah s tchyní zhoršil

S tchyní Lídou jsme měly dobrý vztah už od začátku. Byla ke mně přátelská a štěstí s jejím synem Dušanem (30) mi přála. Můj manžel je hodný chlap, rodina je pro něj na prvním místě. Nikdy jsme spolu neměli větší problémy. Řešíme to, co většina párů. Jak uživit rodinu, kam pojedeme na dovolenou a co bude k večeři.

Když se nám narodil Teo, tchyně mi byla velikou oporou. V šestinedělí nám vozila hrnce s jídlem. Občas mi doma uklidila, jindy mi dopřála trochu spánku a vzala Tea do parku. Tu a tam pronesla nějakou kritiku. Nejvíce jí leželo v žaludku, že jsem syna přestala kojit v půl roce jeho života. Zkrátka to nešlo, ale to nechtěla slyšet.

Náš vztah se postupně měnil. Lída začala do všeho remcat. Když Teo nastoupil do soukromé školky, brala to tak, že si na něco hraji. Ale proč bychom tu možnost nevyužili, když se nabízí, ne? Jak syn rostl, Lída hledala chyby jak na mě, tak na něm. V jednu chvíli řešila jen to, že ve čtyřech letech neumí pořádně vyslovit písmeno R.

Tchyně tvrdí, že syna zanedbávám

Její návštěvy mi začaly být na obtíž. Pořád proti nám něco měla. Třeba když si procházela jeho výtvory ze školky. „Neměl by v tomto věku už normálně malovat? A jak to, že neumí počítat do pěti?" kritizovala. Já to vždycky vyřešila jednou větou: „Má na to ještě čas." Někdy jsem manžela poprosila, aby matku zkrotil a dal jí najevo, že mě její kritika uráží. Zabralo to jen na chvíli.

Teo už je školák. Letos v září nastoupil do druhé třídy. A tchyně v jednom kuse řeší, co všechno neumí a co dělá špatně. Teo se jí chtěl pochlubit, jak umí číst. Místo toho, aby ho pochválila, sprdla ho na dvě doby, že čte příšerně. „Asi se vám tady do toho vložím," pronesla a přislíbila svoji návštěvu dvakrát týdně. To prý proto, aby se synem četla, když já ho zanedbávám.

Teo je z ní nešťastný. Ona na něj v jednom kuse řve a ponižuje ho. „Čti pořádně. Proč přeskakuješ řádky? Ty jsi tak nešikovný..." slýchávám přes dveře pokoje. Nechtěla jsem jí upírat roli starostlivé babičky, ale tím, jak se k němu chová, překročila únosnou mez. Ona však šla ještě dál. V rámci svých návštěv zůstává i na večeře.

Musí mě začít respektovat jako mámu

„Chleba se šunkou ti přijde jako plnohodnotná večeře?" nařkla mě. „Jo, přijde. Nebo ti na tom přijde něco špatného?" nenechala jsem si to líbit. „No, myslím si, že ho odbýváš. Já bych mu určitě uvařila," ohrnula nos. Náš spor tím zašel ještě dál. Vzhledem k tomu, že manžel nebyl schopný své matce vysvětlit, co se sluší a patří, udělala jsem to sama.

Pověděla jsem jí z plna hrdla, co mi vadí. Všechno si vyslechla a zmohla se jen na to, že mi otevřeně řekla, že syna jednoduše zanedbávám. Ta ženská se nenechala vyhnat. I nadále k nám jezdí a já šílím. Pokud mě v dohledné době nezačne respektovat jako mámu, tak za sebe neručím.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články