Pavlína (31): Tchyně si začala účtovat pětistovku za vyzvedávání vlastní vnučky ze školy. Bohužel jí na to musím kývnout

Pavlína (31): Tchyně si začala účtovat pětistovku za vyzvedávání vlastní vnučky ze školy. Bohužel jí na to musím kývnout
Zdroj: Unsplash

Pavlína je už několik let závislá na pomoci své tchyně Stanislavy. Ta ji dvakrát týdně vyzvedávala dceru Danielu ze školky. Letos nastoupila do školy, ale i tak Pavlína potřebuje, aby jí Stanislava pomáhala. Ta s tím souhlasí, akorát si za to nechá zaplatit.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 11. 09. 2022 10:00

Tchyně Stanislava (60) nám poslední tři roky pomáhala s vyzvedáváním dcery ze školky. Teď Danielka (6) nastoupila do školy a já i nadále potřebuji pomoc od tchyně. Ta však přišla s něčím, co mě značně pobouřilo.

Tchyně nám vyzvedávala dceru ze školky

Když malá Danielka nastoupila do školky, já jsem se vrátila do práce. Bohužel moje pracovní doba mi dvakrát v týdnu neumožňovala, abych ji mohla vyzvednout. Vzhledem k tomu, že tchyně tu možnost měla, společně s manželem Václavem (32) jsme ji požádali o pomoc.

Tři roky s tím nebyl jediný problém. Pondělky a středy Danielku vyzvedávala babička. Strávily spolu hodinu a půl, než jsem si pro ni přijela. Vždycky jsem Stanislavě děkovala a když to šlo, hledala jsem způsob, jak jí tuto pomoc oplatit. Někdy jsme jí s manželem udělali veliký nákup, jindy jen tak pořídili něco na sebe.

Tři roky nám to skvěle fungovalo. Uznávám, že mi tchyně vytrhla trn z paty. Nebýt jí, nevím, jak bych danou situaci řešila. V práci jsem nemohla žádat nějaké výjimky. Věděla jsem, že když dcera nastoupí do školy, budu minimálně ještě rok potřebovat, aby nám Stáňa pomáhala. Nepřichází v úvahu, aby Daniela v první třídě jezdila sama autobusem.

Tchyně si řekla o peníze

Když jsem Stanislavu ke konci prázdnin požádala, jestli by nám pomáhala i se školou, podivně se na mě podívala. „Pomáhat vám budu, ale některé věci se změní," nadhodila. „Jsem jedno veliké ucho," špitla jsem a čekala, s čím přijde. „Doba je zláPokud mám i nadále Danielu vyzvedávat a starat se o ni, nebude to zadarmo," pokračovala.

Já pořád netušila, kam tím míří. „Budu chtít, abyste mi za to platili," řekla povýšeně. „Platili?" pronesla jsem nevěřícně. „Tady je můj ceník služeb," dodala a podala mi papír. Jako opařená jsem si ho vzala a pohlédla na ceny. Za vyzvednutí ze školy a dvě hodiny péče o vlastní vnučku si Stanislava naúčtovala rovných 500 korun.

„Nepřijde ti to hodně?" ozvala jsem se. „Hodně? Při dnešních cenách pohonných hmot? Ani ne. Přičti si svačinu a to, že si u mě doma pustí televizi..." řekla na svou obhajobu. „Budu to muset probrat s Václavem," vzala jsem si čas na rozmyšlenou. Když to Venca viděl, valil bulvy stejně jako já.

Tchyně nás podrazila

„Nepřijde mi normální, že si za to chce tvoje máma účtovat peníze," řekla jsem jasně. „Taky se mi to nelíbí, jenže my nemáme na výběr," pronesl smutně Venca. A já věděla, že má pravdu. Oba máme pevně stanovenou pracovní dobu, se kterou se nedá pohnout. U nás žádný home office nefunguje, takže jsme zahnáni do kouta.

Václav mě utěšuje tím, že jde jen o rok. Pak naučíme dceru jezdit těch pár stanic domů autobusem. Snažím se na to dívat střízlivě a vím, že nemáme na výběr. Jen asi nedokážu pochopit, kde bere tchyně tu drzost, účtovat si za to peníze. Pro mě chodila babička do školky furt a nevím nic o tom, že by jí naši platili. Byla ráda, že se mnou může být. Stanislava se nemá zrovna špatně, takže přesně nevím, o co jí jde. Pokud to nechce dělat, tak ať to nedělá. Nebo se mýlím?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články