Kamila (34): Kvůli zdražování u nás bydlí moje máma i tchyně. Je to horší, než jíst kamení

Kamila (34): Kvůli zdražování u nás bydlí moje máma i tchyně. Je to horší, než jíst kamení
Zdroj: Freepik

Kamila s Bořkem museli urychleně vyřešit finanční situaci, protože kvůli zdražování to přestali zvládat. Nastěhovali si k sobě obě tchyně. Teď sice mají finanční situaci pod kontrolou, ale denně řeší hádky mezi tchyněmi. Kamila si přiznala, že to byla veliká chyba.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 11. 08. 2022 10:00

Vzhledem k aktuální situaci a zdražování jsme byli jsme s manželem donuceni k těžkému kroku. Abychom lépe vyšli, nastěhovali jsme si k sobě mou matku a tchyni. Manžel Bořek (38) si od toho hodně sliboval. Přineslo to ale hádky a dusnou atmosféru.

Museli jsme si utáhnout opasky

Začalo to zdražováním energií, pak přišla válka na Ukrajině. I cena hloupého rohlíku šla nahoru. Velmi rychle jsme se začali potit. S dvěma dětmi, které chodí do školy, jsme věděli, že to sami dlouho neutáhneme. Žijeme sice v rodinném domě, ale hypotéku budeme platit ještě 25 let.

Nevyděláváme málo, ale ty peníze přestaly na provoz domácnosti stačit. Nejvíce nás ničí hypotéka na dům. Splátka 23 tisíc je prostě moc. K tomu energie a dvě auta. Cena pohonných hmot se neustále mění a my nevíme, co bude. Oba dojíždíme autem téměř denně.

Jednou manžel svolal rodinnou poradu. Dal na stůl nová pravidla. Místo plné vany vody jsme se museli začít sprchovat. Když to jde, tak svítit co nejméně. Snažili jsme se sloučit naše cesty do práce na jednu společnou. Přestali jsme kupovat nesmysly, omezili jsme se jen na základní potraviny. Oba jsme doufali, že to bude stačit. Jenže je to pořád málo. Před třemi měsíci jsme s penězi nevyšli.

Šla k nám bydlet moje matka a tchyně

„Buď prodáme dům a půjdeme do menšího, nebo musíme najít jiné řešení," pronesl manžel s vážnou tváří. Tohle nemáme šanci zvládnout," řekl sklesle. Sama jsem začala přemýšlet, co s tím. Když mi došlo, že máma bydlí sama v bytě, napadlo mě, že by mohla k nám. Přispěla by na nájem a současně by nám pomáhala.

Manželovi se nápad líbil. Navedl ho ke stejné myšlence s jeho matkou. Obě kupodivu souhlasily, že se k nám nastěhují. I ony sváděly boj s penězi. Vypadalo to, že když spojíme síly, tuto těžkou dobu překonáme. Nikdo se nedíval za další roh. Každá dostala svůj menší pokoj. Určila se pravidla a nám s manželem se ulevilo.

Bohužel ne na dlouho. Netrvalo to ani tři týdny a ty dvě se začaly pravidelně hádat. Stačila k tomu příprava snídaně pro celou rodinu. Předháněly se, která namaže chleby a uvaří dětem čaj. Začaly si dělat naschvály. Bořek tvrdil, že si musí na sebe zvyknout a věřil, že je to jen přechodné.

Máme sice peníze, ale přišli jsme o domácí pohodu

Doma se teď nedá být. Sice jsme vyřešili otázku peněz a už netřeme bídu s nouzí, ale jinak to je děs! Teď řešíme rozpory mezi matkou a tchyní. Jedna uráží druhou. Hádají se i před dětmi, které to nechápou. Svěřila jsem se manželovi, že to takhle dlouho nevydržím. Ten se soustředí pouze na finanční stránku. A přehlíží to, co se děje kolem.

Jsem z toho unavená. Přišli jsme o soukromí a o možnosti si o věcech rozhodovat sami. Obě mají pocit, že nám musí do všeho mluvit. Neuznávají jinou pravdu než tu svou. Ty věčné hádky mě dovedou k šílenství. Někdy si říkám, jestli by nebylo lepší žrát kamení, ale mít doma klid. Nejhorší na tom je, že se to nedá vzít zpět.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články